Gästbok, april 2010

30:e april, Peo Hjälm
Hej!

Mattias Olsson önskade den 19:e april:

"Möjlighet att själv kunna ändra ordningen på en händelse. En person kanske flyttar från plats A till B och därefter från plats B till C under samma år. Har man angett enbart ett årtal på så ordnas ju platserna i bokstavsordning, vilken kan bli galet."

Just detta har jag också önskat mig många gånger! Som det är nu måste man använda olika ful-lösningar som exempelvis "efter [året innan]" eller "före [året efter]" för att händelserna skall komma i rätt ordning. Och det ser ju för bedrövligt ut :-(

Skulle man inte samtidigt kunna ändra ordningsföljden för de olika beståndsdelarna i en händelse?

Nu kan det till exempel stå "Bosatt omkring 1860 Stärte, Östervåla (U)"

Mer logiskt, och snyggare, vore "Omkring 1860: Bosatt Stärte, Östervåla (U)"

Mvh,
Peo Hjälm
30:e april, Jess Hansen
Jeg kunne ønske mig en mulighed for at ordne indhold af fanen "Länker" i "Personuppgifter", på samme måde som man kan med fanen 'Bilder'. Er dette muligt?

Venlig hilsen Jess Hansen (dk)
Denna möjlighet fanns i tidigare versioner av MinSläkt. På grund av ett fel i senare versioner av Windows var jag dock tvungen att ta bort funktionen, annars kraschade programmet. Jag ska se över problematiken igen inför nästa version.
MVH Henrik Dannberg
25:e april, Sten Rågåker
Jag skulle vilja delge mina forskningar till släktingar i USA. Finns det en engelsk version (som jag inte sett)?
Sten Rågåker
Både rapporter och html-filer kan skapas med engelska ledtexter.
MVH Henrik Dannberg
23:e april, Thomas Mårtensson
Svar till Mattias Olssons inlägg 19 April.

Hej!
Alla utvecklar vi våra egna sätt att arbeta med MinSläkt. Jag gör såhär med dina situationer.

1. Jag skriver alltid av källan så troget originalet jag kan under "redigera citat ur källan" står det dödsorsak i dödboken så skriver jag tex "Dödsorsak: Lungsot". Detta är då helt sökbart som s.k. fritext. Däremot skulle jag kunna tänka mig ett val där personer, som man fått träff på i sökningen, markeras med tex en färg eller med de förträffliga små "postit lapparna" i kanten (det kanske redan finns?)

2. Jag använder alltid flicknamnet. Att kvinnor byter namn vid giftemål är ett otyg som måste beivras :-)

3. Det skulle faktiskt jag också vilja ha men jag skulle vilja ha den möjligheten i "redigera citat ur källa" då skulle man kunna fota av ett material och mer troget en källa är det svårt att vara

4. Här håller jag med dig och jag skulle vilja lösa det genom att ange att händelseB inträffar mellan händelseA och händelseC. oavsett årtal

5. Denna typ av angivelse är helt främmande för mig. Vi delar ju mer än 98% av genomet med schimpansen. Att hålla reda på allelprocenten blir klurigt
21:e april, J Almbris
Hej,

Läst bara ett par insändar idér och tänkte om man skulle fylla på med ett par till.

Det börjar bli mer och mer viktigt att dokumentera sjukdommar som kan gå och går i arv, och det skulle vara bra tror jag alla fall om man kunde fylla i det någonstans så att man kan följa det.

samt att jag skulle vilja se möjligheten om man har haft en tidigare fru eller relation med någon som man har fått barn med, men som inte är aktuell längre att man kunde knyta den relationen till trädet med sträckad linje och kanske något transparent.

Almbris
Kanske skulle du kunna använda egna händelser för att hålla reda på sjukdomar, t ex händelserna "Lungsot", "Dysenteri" etc.
MVH Henrik Dannberg
19:e april, Mattias Olsson
Hej!
Jag har lite förslag på hur man kan utveckla Min Släkt:

1.Jag ser gärna att det finns en egen "post" för dödsorsak, så att det ser ut på ungefär följande sätt: "Datum, Plats, Orsak, Källa". Samt att dödsorsaken är sökbar så man enkelt kan söka vilka som dött av exempelvis Lunginflamation.

2. Att man kan under Efternamn även kan skriva in en kvinnas flicknamn och och därefter genom en inställning välja hur detta ska visas, kanske inte visas alls, kanske visas inom parantes etc.

3. Att man kan ladda upp en bild under en händelse, exempelvis en bild på personens urklippta dödsannons under händelsen död.

4. Möjlighet att själv kunna ändra ordningen på en händelse. En person kanske flyttar från plats A till B och därefter från plats B till C under samma år. Har man angett enbart ett årtal på så ordnas ju platserna i bokstavsordning, vilken kan bli galet.

5. Att under fliken Släktskap även ange hur många "procent släkt" man är med personen utifrån förutsättningarna att man ärver 50% från modern och 50% från fadern.

Hälsningar Mattias Olsson
7:e april, Elsy Stenberg
Hej

Fråga:
Jag håller på att städa lite bland mina anor och nu skulle jag vilja kopiera och klistra in en "gren" från t ex min morfar, en gren som jag av någon anledning inte fått med under min sons anfäder , kanske det finns någon anna koppling jag kan göra?. Naturlitvis kommer jag inte ihåg hur jag gjorde när t ex mormors gren kom med på anorna. Farfar och farmors grenar finns där-jag bifogar en fil. När jag i den "går trappan ne" från Magnus som är markerad, och kommer till 4:e generationen"mormor" så vill jag där klistra in grenen med "morfar". Den grenen har jag liggande för sig själv när jag klickar på "morfar". Om det går att förstå ovanstående är jag tacksam för ett "litet, litet" svar
Mvh
Elsy Stenberg
Via listrutorna för Far resp Mor i dialogen Personuppgifter kan du koppla ett barn till redan befintliga föräldrar.
MVH Henrik Dannberg
Hej

Utvecklingen går snabbt. 500.00 svenskar går nu omkring med en I-phone. Till denna finns en applikation för import av Gedcomfiler dvs man kan alltid ha sin forskning med sig.

Runt hörnet väntar Android. Med sin öppna källkod kommer den att passera I-phone i antal användare eftersom en rad tillverkare nu lanserar den ena telefonen efter den andra. Kärnan i Android är Linuxbaserad. Min fråga är förstås om du har funderat på att göra en version för Android?

Mvh
Crister Lindström
Jag håller ständigt uppsikt. Tyvärr kostar det en hel del att porta till andra plattformar. Satsar man fel kan det vara kört rent ekonomiskt. Givetvis kommer MinSläkt dock att finnas där det stora flertalet av användarna finns.
MVH Henrik Dannberg
1:a april, Ingvar Olsson
Till Michael Persson

Det enklaste sättet för dig är nog att tillfälligt ta bort kopplingen mellan dig och din mor. Gör sedan en "gedcom"-fil på din fars sida. När du stänger programmet är det bara att välja-"spara inte" så är allt som förut.
MVH
Ingvar Olsson