Gästbok, juni 2010

20:e juni, Dorothy Glantz
Till Arne Lönnebring:

Jo, men Ref Nr. visas då för alla- i sökresultat kan alla som uppfyller de kriterat jag valt har ett Ref nr. Det skilja inte på ättlingar/icke ättlingar,, mm. Själv använder jag Referens Nr. fältet till "fritext" och har inte index funktionen påslagen.

Tack för att du svarade. Finns där ett annat sätt att skriva ut Sökresultat än under Rapporter, Katalog, Urval?

Dorothy Glantz
16:e juni, Arne Lönnebring
Hej,

Jag vet inte om jag missförstod frågan från Dorothy Glantz 14/6, men i söktabellen markeras ju anfäder genom att ref.nr visas. Eller ... ?

Mvh

Arne Lönnebring
14:e juni, Dorothy Glantz
Min fråga är: finns där ett sätt att när man skriva ut sökresultatet att också få med markeringen som indikera att personen är ättling till huvudpersonen?

Exempel: jag skriver ut ett sökresultat över alla som har händelse "död men utan datum". Resultat är 17 personer, men jag vill först koncentrera mig på de 4 stycken som är ättlingar (de med gröna markeringar i sökresultat listan). Fyra personer går att hantera manuellt, men om jag har många fler som är ättlingar....

Tack, som vanligt, för ett super bra program.

Dorothy Glantz
Tyvärr är det idag inte möjligt att få med markeringarna om en person är ättling eller anfader vid utskrift av senaste sökresultat. Markeringarna visas bara på skärmen.
MVH Henrik Dannberg
14:e juni, Anders Östling
Jag har en liten fråga!

Jag har kommit fram till att min farmors farmors farmors farmors farfars farmors far även är min farfars farfars morfars mormors farfars farmors far, släktleden går ihop igen 11 generationer senare, finns det något sätt att få släktträdet att gå samman efter alla dessa steg, eller måste man ha två led som slutar med samma person?

MVH // Anders
Du behöver bara registrera en person en gång. Via listrutorna för Far resp Mor i dialogen Personuppgifter kan du koppla ett barn till redan befintliga föräldrar.
MVH Henrik Dannberg
Hej
Har nyss börjat registrerat mina anor i MinSläkt, står nu inför ett dilemma vad som är brukligt när det gäller registrering av syskon. Jag har deras födelsedata, kontrollerade i FB (och även dödsdatum om dom dog i unga år dvs det man kan se på hfl.) har ej för avsikt att följa upp syskonen och deras öden än, har nog med anor ändå att registrera.

Har sett på någons webbsida som använder MinSläkt att man kan registrera syskonen så att dom står (svartmarkerade) men att dom ej "är klickbara" och inte finns med i katalogen, hur går man tillväga för att göra det? Vore intressant att höra hur ni andra gör.

Mvh
Katarina Engström
Detta har inte med registreringen att göra utan beror på vilka personer man valt att exportera till html-sidor. De personer man valt kommer att få egna personakter. Övriga barn, syskon eller makar finns med men då enbart som anhörig i någon annans personakt.
MVH Henrik Dannberg
12:e juni, Ulla Lindborg
Hej.
Jag har just börjat använda min släkt, och det fungerar bra. Men har ett problem, att lägga in bilder. Har en mapp med namnet släktforskning, i denna mappen ligger ett flertal mappar med olika familjenamn, allt fungerar med den första bilden jag lägger in. Bild nr 2 som jag ska lägga in tillhör en annan familj. När denna bilden läggs in försvinner den första, Varför??.
Mitt sätt att lägga in bilder är följande: Arkiv- inst för arkiv- bilder- klickar på mappen till höger-markerar namn-ok-ok-dubbellickar på namnrutan-bilder-grön pil-markerar den bild jag vill ha-öppna-lägger till text mm-nu läggs bilden in-sparar detta. Börjar om på nytt med nästa bild, då försvinner den och röda kryss kommer fram.
Vad gör jag för fel.
Förklara på ett lätt sätt för jag är inte så datakunnig ännu.
Ulla
Rekommendationen är att ha alla bilder i en och samma mapp. Använd "Arkiv\Inställningar för arkivet\Bilder" för att ange denna mapp. Ändra sedan inte denna inställning.
MVH Henrik Dannberg
11:e juni, Mari-Ann Nyman
Kommentar till svaret jag fick på min fråga 31 maj:
Ja, jag brukar lägga in text där för att påminna vad som skall göras. Men skriver jag in "ej färdigforskad" där, så måste jag ändå öppna skölden.
Jag tänkte att man kanske kunde lägga in ett "märke" i själva skölden.
Hälsningar
Mari-Ann Nyman
Hej,

Jag har ett par förslag till angående dubblettsökningen.
För det första skulle jag vilja att man kunde få mera uppgifter till resultatbladet när man söker dubbletter. Till exempel en spalt med ort för födelse och död om sådana uppgifter finns. Även att exakta datum kommer till listan, inte bara årtal. Detta kunde vara ett tillval då man gör sökningen efter dubbletter. Ett annat tillval skulle kunna vara att de funna dubbletterna automatiskt kommer till Sökresultat-listan. Det skulle underlätta när man leter efter dem senare för att kontrollera om de eventuellt är dubbletter.

Peter Arnstbergs förslag att dopdata och begravningsdata används om födelsedata och dödsdata saknas tycker jag är mycket bra. Som det är nu skriver jag ett påhittat ungefärligt data, men det skulle jag slippa i så fall.

MvH,
/Karl-Henrik Rydén
4:e juni, Tauno Pinni
Hej Gästboken

Det var ett tag sen sist jag skrev här. Först vill jag kommentera 23:e april, Thomas Mårtensson:
2. Jag använder alltid flicknamnet. Att kvinnor byter namn vid giftemål är ett otyg som måste beivras :-)
--------------------------
Jag håller med dej, men har du släkt i Finland kommer du att märka att Gubbarna bytte efternamn till vad gården eller torpet hette. För att inte tala om präster. Först så gifte dom sig femtioelva gånger och fick femtioelva barn och allt väl dokumenterat på Latin, så det kan ta en hel dag att översätta och skriva in alla uppgifter på en enda fanilj. :-) Nu till mitt förslag. Det finns mycket bra kort komandon på F6-F10 tangentern. Det vore skönt om dessa tangenter fungerade när man har fönstret Personuppgifter framme. Eftersom jag har det mesta av forskningen på papper använder jag en ljuspenna för att läsa in det mesta. Om man håller på att skriva in uppgifter på en person som är två led från den aktuella personen så måste man byta mellan musen och ljuspennan.
Bästa hälsningar
Tauno Pinni