Gästbok, augusti 2010

30:e augusti, Kina Sylejmani
Hej!

Jag har en liten fundering ang. MinSläkt. Jag har Disgen men har lite funderingar på att ev. byta program. Har laddat ned demoversionen av Min släkt. Tycker det verkar vara ett mycket bra och lättanvänt program. Vad är det för skillnader på demoversionen och licensversionen (förutom att man slipper påminnelsen att det är en oregistrerad kopia om man har licensen)? Är det "stora skillnader" på licensversionen och den oregistrerade (demo)versionen? Denna fråga kanske har varit på tapeten innan men jag har försökt att kolla igenom tidigare diskussioner/frågor här men inte hittat något svar.

Mvh.
Kina Sylejmani.
Med ett registrerat program slipper du påminnelsedialogen, får ditt eget namn på rapporter och html-sidor, kan öppna samtliga rapporter i Word samt får tillgång till den inbyggda almanackan från 1500-t fram till idag.
MVH Henrik Dannberg
28:e augusti, Runa Sköld
Hej

Jag har i dag varit på släktforskardagarna i Örebro. Mycket av intresse, men det är särskilt en sak som fastnat hos mig och som jag önskar att jag hade i MinSläkt.

Det gäller Disgen och dess funktion att kunna visa personernas hemvist på kartan. Och inte bara det utan följa personen från plats till plats med linjer på kartan!
Får man önska detsamma för min släkt?

Vänligen

runa sköld
28:e augusti, Bo Holm
Jag har aldrig förstått varför uppgiften "Blev xx år" finns med i personakten. Uppgiften blir inte exakt och den har ingen funktion att fylla, eftersom födelse- och döduppgifter finns i personakten. Ta bort den, om systemet tillåter det.

Bo Holm
Åldern visas i rapporten Personakt eftersom flera har önskat att så skulle ske.
MVH Henrik Dannberg
28:e augusti, Familjen Wallén
Jag vill också ha en Mac-version. Vi blir fler och fler.......

Lasse
21:e augusti, Ingvar Kendrup
Hej!
Mer om dödfödda barn. Jag har samma problem som Eva Lindberg (17 aug), men jag har ett dödfött barn där jag inte har födelsedagen utan enbart år och månad. Det dödfödda barnet blir nu 30 dagar gammalt, vilket ju är helt missvisande. För övrigt använder även jag dödfödd som förnamn på barnet. Om man på något sätt kunde stänga av åldersberäkningen för en enskild person, så vore detta en lösning.

Hälsningar
Ingvar Kendrup
Jag ska se vad jag kan göra åt saken. Tror faktiskt att jag kanske har en lösning.
MVH Henrik Dannberg
20:e augusti, Sandström Gunilla
Hej,

Jag såg att några hade problem med hur man fyller i datumen när man inte har döddatum utan bara begravningsdatum, och inte har födelsedatum utan bara dopdatum - att personerna då inte kan sorteras på ett bra sätt. Någon hade löst det genom att ange ett påhittat datum.

Själv gör jag så här: jag för in begravningsdatum som om det vore dödsdatum, men skriver i noteringsrutan Dödsdatum = begravningsdatum, och där födelsedatum saknas fyller jag i dopdatum istället, och skriver in i noteringsrutan Dopdatum = födelsedatum. Man kan ju om man vill skriva någon annan text, bara man förklarar vad man gjort.

Det har funkat perfekt för mig. Och jag tycker inte att man gör sig skyldig till någon historieförfalskning, man uppger ju rätta förhållandet.

Hälsningar,
Gunilla Sandström
20:e augusti, Bjarne Larsson
Tjosan!
Jag vill också ha en mac anpassad version. Vi blir bara fler och fler som vill ha det.
Jag har kört MinSläkt i många år och vill inte ha nåt annat. /Bjarne Larsson
19:e augusti, Stefan Rydberg
Hej igen
Har du testat den senaste versionen av "CrossOver Mac" för att köra MinSläkt på Mac, utan att behöva "skita ner" Macen med en windowsinstallation?
/Stefan
Sist jag provade fungerade inte HTML-Help i CrossOver.
MVH Henrik Dannberg
19:e augusti, Stefan Rydberg
Hejsan
Är det inte hög tid att överväga en MAC-version nu när Apple gått om Microsoft på Nasdaq, och allt fler väljer att gå över till "andra sidan" ?
/Stefan
17:e augusti, Eva Lindberg
Hej!
Jag har upptäckt att jag har problem med dödfödda barn, de blir alltid minst 1 dag. Jag skriver in både födelsedagen och dödsdagen. Går det på något sätt att få bort detta?
Jag skiver även i dödfödd på förnamnet på barnet.

Eva Lindberg
Enköping
Tyvärr kan man idag inte ange att det är frågan om ett dödfött barn. Enbart födelse- och dödsdatum räcker inte eftersom det skulle kunna hända att det nyfödda barnet föddes levande men dog strax efter samma dag. Jag ska se vad jag kan göra åt saken framöver.

MVH Henrik Dannberg
5:e augusti, Dorothy Glantz
Hej och tack för svarat om sökresultat och de gröna punkterna-

Nu har jag en fråga, igen, om de gröna punkterna som indikera släktförhållande till huvudperson: jag har beslutat att även adopterade personer ska ingå i släkten. Det är jag som skriva in personen som son/dotter och välja småningom adoptions datum. Och eftersom det är jag som skriver in dessa söner/döttrar vet jag, automatiskt sas, att de är adopterat.

Problemet är naturligtvis att dessa personer alltid få en grön punkt i Katalogen, så som släkt med huvudpersonen. De är, de facto, inte släkt med huvudpersonen enligt alla släktforsknings reglar (med "Adoption" menar jag att barnet är adopterat utifrån och inte inom släkten)... Andra personer som läser Katalogen (t.ex.) i MinSläkt ser de gröna punkter och vet ej att dessa personer är adopterat. Information finns i personakten eller genom den vita markeringen på diagrammet, men som en snabb titt i Katalogen så finns inte denna informationen.

Jag anser att dessa personer är en del av familjen och att våra liv vävs samman. Därför välja jag att inkludera dessa personer i min släkt tavla. Jag vet också att denna frågan är en "het potatis" inom släktforskning, men eftersom Händelse "Adoption" finns inom MinSläkt så vill jag använda den på bästa sätt.

Är det möjligt att på något vis, när man välja Händelse"Adoption" till en person, få en sorts dubbel markering: grönt plus en färg till? Eller något annat indikation redan i Katalogen.... Har jag missat information om detta nånstans?

(Fortfarande) Sommarhälsningar,
Dorothy Glantz
I MinSläkt kan en person idag enbart ha en mor och en far. Om man väljer att koppla barnet till adoptions/fosterföräldrarna eller till de biologiska föräldrarna är en smaksak. Själv brukar jag registrera båda föräldraparen men koppla barnet till de biologiska föräldrarna om dessa är kända. Hur det hela hänger ihop brukar jag sedan ange i lämpliga noteringsfält.

MVH Henrik Dannberg
9:e augusti, Gunilla Levin
Tyresö
Augusti 2010
Hej ! jag söker lite om min släkt Från Färila, Järvsö Hälsingland. På min pappas Sida. Hans farmor kom där i från. Jag skulle vilja veta lite om Pehr och Clara-Amalia Igglund flicknamn Moberg Stene i Järvsö.

En man Per-Abert Igglund han född 30/9 1875 död 1948 31/10 . Han jobbade på Svenska Dagbladet år 1921.
Bodde i Sundsvall en tid på 1900-talet. Sedan flyttade han till Stockholm . Rönninge.
En sa till mej att han kanske var gift eller sambo med en Rysk kvinna Hette Tjatana. Hon vet inte efternamnet.
Hon var Manekäng.

En annan person som jag skulle vilja veta lite om. Kristina Igglund hon var syster till Pehr Igglund. Gift Måns Olsson Dom hadde 4 hemmavarande barn. Olof född 1866
Nils-Erik 1869
Margareta Kristina 1871
Magnus 1876. Finns det något om dom ? kanske bilder eller något annat ?
Med Vänliga Hälsningar Gunilla Levin

1:e augusti, Erik Johnson
Jeg søger efter mine svenske forfædre, jeg bor i Danmark.
Jeg søger: Ola Johnson født i Oringe v. Kristiansstad d.15.juni 1876. Hans moder hed:
Bengta Persson og var formentlig fra Fjelkestad.
Hvordan finder jeg frem til ham,og hans eventuelle familie?
Han blev gift med:Christina Larsson i Danmark ægteviede i Gudbjerg Kirke d.19.februar 1899.

Kan nogen hjælpe ? send et brev til:
Erik Johnson
Betzyslyst 152
5600 Fåborg DK.
mail:johnson59@faabva.dk.
1:e augusti, Kalle Dahlin
Jag har kommit upp rejält i volym, men försöker man speca Europas furstehus är det lätt hänt, har nästan 20,000 personer i registret just nu.

Försöker printa, om än bara på skärm, en Anfäders-lista, men programmet orkar inte längre med.
Är det nåt man kan göra nånting åt?

Det som är ändå mera irriterande, som jag upptäckte ikväll, är att direkta anfäder (röda fyrkanter) inte längre verkar ge närmaste "vägen" högst upp i listan. Eftersom det finns otaliga släktkombinationer så visas inte alla, och det är ju okay, men det hade varit bra om direkt anfader hade visats högst upp, vid första klicket. Nu har jag dessvärre ingen nytta av dom röda fyrkanterna. Det spårar faktiskt ur redan på huvudpersonens farmor. Jag tappar begreppet om direkt släktskap redan efter 5-6 generationer, för att inte tala om när man kommer till vikingatiden utgående från nu levande personer.

Kalle Dahlin
Det troliga är att rapporten över Anfäder som du försöker skriva ut innehåller tusentals sidor och därför tar väldigt lång tid att generera. Enda lösningen är att välja aktuell person på ett sådant sätt att det inte blir så väldigt många sidor.

Har man väldigt många personer och dessutom ett antal anförluster blir de möjliga släktakspaförhållandena närmast oändliga. Programmet väljer därför att inte söka igenom alla möjligheter utan avbryter i förväg, annars hade programmet hängt sig. Det tråkiga är dock att om man inte söker igenom alla möjligheter så vet man heller inte vilket som är det närmaste förhållandet.

Ett sätt att gå runt problemet vore om du bröt släktskapet på det ställe (tillfälligt eller permanent) där din närmaste släkt går ihop med den historiska. På detta sätt borde antalet möjliga släktskap reduceras avsevärt. Givetvis måste du sedan noga nålla reda på var skäktskapet är drutet.

MVH Henrik Dannberg