Gästbok, december 2010

30:e december, Sten Rågåker
Hej
Hur påverkas statistiken om exv. årtalet för död inte finns angivet (det är inte alltid man kan finna det). Räknas personen inte med eller görs begränsningar enligt valda kriterier för gränsvärden?
mvh
Sten Rågåker
För att tas med i statistiken måste både en persons födelse- och dödsdatum vara registrerade.
MVH Henrik Dannberg
27:e december, Lars Svedin
Hej
Tack Henrik! Jag skulle vilja passa på och tacka dig för ett underbart program. Jag har använt mig av det i många år och även testat andra program men det finns inget som är så enkelt och överskådligt som MinSläkt. Vill man dessutom lägga ut sitt material på en hemsida så ska man definitivt använda sig av MinSläkt.

Lars Svedin
13:e december, Mikaël Stenelo
OK, jag såg fel i fråga om vad man kan anpassa.
En del vill säkert ha linjen, så det är kanske inte rätt att ta bort den igen. Vore det möjligt att få välja via en kryssruta?

Hälsningar, Mikaël
13:e december, Bo Holm
Angående källanvisningarna i rapporterna. Rättat i programmet den 10 december. Då måste väl alla som har installerat det nya programmet före den dagen göra en ny installation?

Bo Holm
Alla som ladda hem programmet efter den 10:e dec kl 18:00 har fått med rättningen.
Hann man ladda hem programmet före denna tidpunkt kan man om man vill ladda hem programmet igen för att få med rättningen. Men man kan ju också vänta tills det kommer en officiell uppdatering. Det kanske hittas fler fel.
MVH Henrik Dannberg
13:e december, Mikaël Stenelo
Du skrev att man kan anpassa sina rapporter.
Jag skulle vilja ta bort strecken som är mellan varje person i rapporten Anfäder (nåja, inte mellan barnen i en familj). Hur gör jag det? Som det är nu så blir det i princip 25 % fler sidor, eftersom jag har så många anförluster. Jag skulle eventuellt vilja ha streck som avgränsar varje familj, och varje omgång av anförluster.
Med vänlig hälsning, Mikaël
Jag har inte skrivit att man kan anpassa rapporter. Det gällde de exporterade html-sidor om man är kunning i webbprogrammerning och style sheets.

Jag la in en avgränsningslinje mellan varje person i rapporterna Anfäder och Ättlingar. Detta för att det skulle bli lättare att avgöra var informationen om en person börjar och slutar. Speciellt då det fick mycket information om en person. Givetvis kan jag ta bort linjen igen.
13:e december, Bo Holm
Nyheter i MinSläkt V3.7: Vad menas med att "Flikarna följer nu av användaren valda färgteman"?
Bo Holm
Tidigare var alltid de små flikhuvudena grå i de exportenade html-filerna. Nu får flikhuvudena samma färg som man sjäv valt som bakgrundsfärg.
MVH Henrik Dannberg
13:e december, Irene Jonsson
Hje igen,
Jag testade att ta bort den nya och då fungerade det. Så där är det något galet. Ang. att jag inte får fram källangivelser efter uppdatering av programmet bara 1 källa visas, trots att jag har många.

mvh Irene
Jag fixade felet den 10:e dec.
MVH Henrik Dannberg
13:e december, Irene Jonsson
Hej!

Jag har upptäckt att efter det nya uppdateringen av programmet så har det hänt något. När jag tar fram för att skriva ut så blir det bara en källinformation trots att jag har fler..:( Vad har har hänt??
mvh Irene
11:e december, Roland Lilja
Hej Sonja !

Bra handbok för MinSläkt finns här: www.elmborg.se
Lycka till !
Roland Lilja
10:e december, Lars Drugge
Hej Sonja

Jag sitter inte med tillgång till MinSläkt just nu så jag gör denna beskrivning från minnet, hoppas den blir rätt.

Jo det enklaste sättet att börja tror jag är helt enkelt att mata in din man eftersom du vill utgå från honom. Sen är det i princip bara att bygga på från honom och koppla på alla anfäder, anmödrar och ättlingar han har och som du känner till för att skapa hans släktträd.
Du kan sen mata in dej själv som maka till honom och sen när det är dags börja mata in dina anfäder. Då får du ett komplett släktträd för både dig och honom. Så svaret är att du ska ta med alla era sidor bakåt (och framåt om du vill ha med era ättlingar).

Du behöver egentligen inte tänka på att dela upp trädet i en del för honom och en del för dig, utan lägg in allt i samma träd. Om du ngn gång i fram tiden skulle vilja separera ut ngn del av trädet, t.ex. din del, så går det att göra genom att exportera ut dina data ur trädet och sen importera det i en egen databas/mis-fil. Så du behöver inte "stå på ngn ny sida" som du frågar utan du tillhör samma släktträd i samma databas.

Det här betyder att alla personer du matar in hamnar i en och samma databas/mis-fil och alla dessa personer hamnar också i listan Person. Den går i sig inte att dela upp i i olika mappar/kataloger/familjer som du frågar. Så det behöver du egentligen inte tänka på.

När du ska titta på eller presentera resultatet så väljer du en centrumperson och denna person blir då utgångspunkten när man vill presentera ansedel, anfäder och ättlingar på skärmen eller i en rapport.

Genom att sen välja en huvudperson så kan du med en röd punkt få markerat vilka som är ättlingar och anfäder till just denna huvudperson. Det är i stort sett den nyttan du har av att ha ngn som huvudperson, förutom att du genom att trycka Alt+Home snabbt kan hoppa tillbaks till huvudpersonen om du tappat bort dig i trädet.

Hoppas det här ger dig viss hjälp att komma igång...

mvh Lars
8:e december, Sonja Larsson
Hej
Känner mig som en igel. Hur gör ni när ni börjar?
Jag ska utgå från min man. Ska jag enbart ta med anfäder bakåt på hans sida? Ska jag själv stå på en ny sida, eller ska jag ta med alla på våra sidor bakåt. När jag väljer att titta eller presentera resultatet väljer jag då vem som ska vara huvudperson.

Tacksam för tips innan jag hinner för långt. Har forskat i Genline o har skrivit upp en hel del.

Hälsn Sonja
7:e december, Sonja Larsson
Hej

Provkör programmet. Har lagt in 13 personer o testar olika funktioner.

Har man alla personer i listan Person eller delar man upp dem i olika mappar/kataloger/familjer eller vad? Tips efterlyses för en nybörjare. Det går ju an när jag enbart har dessa 13, men när jag kommer upp i 100 eller mer, vad är då lämpligast? Min far hade t ex 9 syskon, min mans far hade 10.

tacksam för tips, har löst igenom hjälpmenyn något sånär.

Hälsn Sonja