Gästbok, augusti 2011

30:e augusti, Jan Edelius
Hej!

Ingen stor sak men ändå.

Om Kalle är bosatt mellan 1850 och 1855 någonstans och han gifter sig 1850-05-20 så kommer händelsemässigt vigseln efter bosatt.
I just detta fallet så hade jag gärna sett att den kom före.
Kan man kanske i framtida versioner kolla intervallet för bosatt och jämföra gränserna med vigselhändelsen (eller lysning m.fl.)?
Då kan man ju lägga den före eller efter, vilket som tycks lämpligast.
Kalle kan ju faktiskt ha varit bosatt mellan 1840 och 1855.
Vanligast var ändå att han flyttade samma år eller att hon gjorde det.
Om det står att han är bosatt mellan 1850 och 1855 så vill jag ju inte ange det till mellan 1850-05-20 och 1855.
Jag vill ej heller göra två händelser av det.
Är jag ute och cyklar eller?

Bästa hälsningar
Jan Edelius
Sortering av händelserna är idag ganska komplicerad eftersom man kan använda datum av typen: före 1900, efter 1910-02, mellan 1900 och 1900-03-01, omkring 1900, omkring 1910, omkring 1920-02-01. Ibland kan man diskutera om resultatet är riktigt eller inte. Jag har tidigare gjort försök att t ex lägga vissa händelser före andra oansett datum men tog efter ett tag bort funktionen igen eftersom det uppstod mycket diskussioner om vad som i det specifika fallet upplevdes som rätt eller fel. Jag vill därför i så stor utsträckning som möjligt undvika att blanda in händelsetypen i sorteringen.
MVH Henrik Dannberg
27:e augusti, Anders Gårdestig
Hej!

Jag testar programmet just nu och funderar över en sak. Jag kan inte lägga till "bror" till min far. Det är gråmarkerat. Betyder det att man bara kan lägga in personer rakt bakåt i mitt led, men inte mina farbröder och därför också inte mina kusiner? Eller är det en funktion som bara finns i betalversionen?

/Anders
För att kunna registrera ett syskon måste man först registrera åtminstone en av de gemensamma föräldrarna.
MVH Henrik Dannberg
24:e augusti, Ingvar Olsson
Hej Henrik

Det är dags att ta upp ett gammalt önskemål igen.

Det skulle underlätta oerhört om man kunde hantera mappen med alla "länkar" på samma sätt som mappen med bilder, som man ju når via "inställningar för arkivet".
Jag har många hundra länkade dokument på min D-disk. När jag skall hjälpa vänner och bekanta med släktforskningen är det i stort sett hopplöst att föra över filer om de inte har en D-disk i sin dator.
Jag vet att man kan partionera disken, men alla är inte så duktiga på datorer.

Hoppas du gör ett försök, då blir många glada.

MVH
Ingvar Olsson
Jag har sedan tidigare noterat önskemålet. Ett sätt att lösa problemet idag är att ansluta en nätverksenhet på den nya datorn och koppla den till en mapp på hårddisken som innehåller dokumenten. Kalla i ditt fall enheten för D:.
MVH Henrik Dannberg
19:e augusti, Eva Jessen
Hej, jag heter Eva Jessen och funderar på att köpa MinSläkt men undrar över meningen att programet är speciellt anpassat för svenska förhållanden. Jag har 95 % av min släkt utomlands dvs danmark,tyskland,USA m fl länder.
Är MinSläkt lämpligt för mig?

Eva Jessen
Programmet är anpassat för svenska förhållanden i den meningen att det är på svenska och att t ex den inbyggda kalendern enbart visar den svenska almanackan. Rapporter och html-sidor kan dock även skapas på danska, norska och engelska.
MVH Henrik Dannberg
18:e augusti, Borelius Torkel

Stort tack för gediget program. Trots många fina genomtänkta funktioner är det förstås ofrånkomligt med synpunkter från användarna. Här är en – som liknar den från Therese Almgren i juli:

Det vore bra att kunna koppla information som gäller en hel grupp till samtliga inom den gruppen. Det kan t ex vara en familj, som ofta förr periodvis också bestod av andra släktingar; både föregående generation och kusiner t ex. Bara att kunna se att andra förutom själva familjen bodde ihop kan vara intressant, men det skulle också naturligtvis kunna gälla andra händelser.

Principen kan vara som för andra händelser som delas av två personer, men i detta fall kunna delas av flera eller obegränsat antal.

Som teknikskribent tycker jag inte att en enkel kopiering är tillräckligt bra. Vid ändring av innehållet, är det förstås bäst om det räcker att ändra på ett ställe, och enkelt kunna ta bort en person som inte längre är aktuell.

Torkel

17:e augusti, Knut Ångström
Ni som släktforskar akta er för MyHeritage om ni inte vill ha inboxen full. Har ni en gång registrerat er kan ni varken avregistrera er eller anmäla att ni inte vill ha meddelanden längre. Jag har påtalat missförhållandet för MyHeritage, som för ett halvår sedan lovade åtgärda problemet, men icke sa Nicke.