Gästbok, november 2011

27:e november, Björn Rydh
Hej!

Flera har ju efterlyst en funktion för att kopiera flera händelser på en gång. Det skulle naturligtvis vara guld värt.
Det går dock att underlätta kopiering en del.
Öppna programmet som vanligt. Sprid inte ut det över hela skärmen - helst mindre än halva.
Öppna programmet en gång till. Det blir en varning om att uppgifterna är låsta och lite annat.
Ta fram personen (i det senast öppnade) med de händelser du vill ha kopierade till flera i familjen.
Markera en händelse. Kopiera den.
Gå till det "riktiga" programmet. Öppna den personen som ska ha händelserna.
Klistra in händelsen.
Upprepa tills du är nöjd.

Ett annat tips: När du registrerar nya familjemedlemmar som finns på samma sida i en husförhörslängd brukar jag till varje ny kopiera födelsehändelse från föregående och bara ändra födelsedatum. Underlättar väldigt mycket.

Hälsningar
Björn
23:e november, Arja Haikara
Kul med uppdateringar! Har du sett att MinSläkt har en framstående plats (längs ner i vänster spalt) på Finlands Genealogiska Samfundets nya hemsida www.genealogia.fi/index.html som är under uppbyggnad. Översättningen till svenska och engelska är inte klar.

//Arja
22:e november, Wei Öhlund
Hej!
Tack för uppdateringarna!
Om man gör en person till huvudperson och sedan använder sig av funktionen Gör inte längre till huvudperson så verkar inte allt försvinna utan det finns en liten rest kvar i personakten. Där markeras föräldrarna fortfarande med en siffra (2 eller 3) framför namnet. Om man däremot gör som i ett tidigare inlägg här i spalten dvs för in en "tom person" som sedan tages bort försvinner markeringarna.

Mvh/Wei Öhlund
Håller med om att alla refnr borde raderas när man väljer att inte ha någon huvudperson, åtmindtone i det fall man valt automatisk indexering av släktarkivet.
MVH Henrik Dannberg
22:e november, Dorothy Glanz
Hej Henrik och tack för så många fina och nyttiga uppdateringar. Tack speciellt för den lilla horisontell linje som visar att barnet ifråga har en make/maka- vilken tid denna ändringen spar!

Ang. Personakt Rapport när det gäller ändringen till "sambo med" så få jag den engelska ordet "Partner" i den svenska versionen - alla andra ändringar såsom "Äktenskap med" är på svenska.

Cheers,
Dorothy Glantz
I rubriken för familjen har jag använt "Sambo med xxx" om det inte finns barn och händelsen vigsel inte är registrerad.
För att beteckna den andra parten i raden under har jag använd "Make" resp "Maka" om vigsel finns, annars "Partner".
MVH Henrik Dannberg
21:e november, Maiken Arvidsson
Gick in på hemsidan av en händelse och upptäckte att en ny dagsfärsk version finns. Laddade genast hem den och upptäckte fina och fiffiga förbättringar.

Tusen tack för en tidig julklapp, hälsar
Maiken
Igår 2011-11-21 klockan 22:20 rättade jag ett fel som gjorde att man i den nya versionen inte längre kunde förflytta diagrammen vertikalt genom att dra i själva diagrammet.
Om du laddade hem nya versionen före denna tidpunk så kan det vara idé att ladda hem och installera igen. (dock måste den förra versionen först avinstalleras).
MVH Henrik Dannberg
21:e november, Gunnel Toft
Nu har jag inte lusläst alla inlägg, så svaret kanske redan finns. Jag har ett problem när jag ska koppla ihop olika släktgrenar. Jag skulle vilja att det vid export till gedcom fanns ett alternativ: "Anfäders syskons makar och ättlingar". När jag nu ska koppla ihop olika släktgrenar så får jag antingen en väldig massa dubbletter, eller också kommer inte syskonens ättlingar med. Detta är ett väldigt frustrerande problem för mig. Kanske finns lösningen redan, men jag har inte förstått hur jag ska göra med detta.
Hälsningar
Gunnel Toft
Idag finns tyvärr inte denna valmöjlighet. Det står dock på önskelistan för kommande versioner av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg
19:e november, Torsten Lindbom
Hur tar man bort markeringen huvudperson.
Vanligtvis genom att göra en annan person till huvudperson. Om du av någon anledning inte vill ha någon huvudperson alls i ditt släktarkiv, skapa en tom person, gör denna till huvudperson och ta sedan bort personen igen.
17:e november, Peter Arnstberg
Hej Henrik Dannberg

Jag skulle vilja att händelserna sorteras bättre. De kommer i fel ordning om man blandar datum av olika längd. Kanske man kan göra så att listan alltid börjar med födelse, och avslutas med död, begravning och bouppteckning i nämnda ordning oavsett hur man skriver datum. Eller, kanske man kan få välja om man vill ha automatisk eller manuell sortering.
MinSläkt är ett enkelt men bra program i övrigt.

Hälsningar
Peter Arnstberg
7:e november, Stig Wallin
Hej Henrik Dannberg!

Jag skrev förut och frågade om du funderade på att göra så att man kan se förhållande till huvudpersonen när man gör export till HTML-kod?
Har du funderat på detta?

//Stig Wallin
Jag har sedan tidigare noterat önskemålet. Jag kan dock inte idag inte lova något bestämt angående kommande versioner av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg
4:e november, Staffan Sjöström
Hej! Jag vill indexera mitt arkiv enligt Kekules system. När jag markerar denna inställning kommer följande meddelande upp: Inga referenser har genererats eftersom arkivet saknar huvudperson. Jag går vidare genom att markera en viss person som huvudperson . Indexeringen genomförs sedan av programmet. När jag vid ett annat tillfälle vill skapa en annan huvudperson vill jag först ta bort den föregående. Detta gör jag genom att enligt programhjälpen trycka Ctrl + H. Men personen blir inte borttagen som huvudperson. Varför fungerar inte detta? Gör jag fel eller är det en programbugg? Jag har programversion 3.7 och Windows 7 Pro. Söker hjälp!!!

Med vänliga hälsningar
Staffan Sjöström
Använd "Person\Gör till huvudperson" för att göra en person till huvudperson. (Möjligtvis har du missförstått hjälpen. Där står att Alt+Home gör att man går till huvudpersonen, inte att man gör någon till huvudperson)
MVH Henrik Dannberg