Gästbok, juni 2012


Hej
Jag funderar på att köpa MinSläkt, har kört det test ett tag nu men har en fråga.
Finns det eller kommer det i framtida versioner en möjlighet att lägga in fler namn än bara Förnamn och Efternamn?
Mvh
Robert
Tack för tipset. Jag ska se vad jag eventuellt kan göra i kommande versioner av programmet. Jag dock inte lova något bestämt angående nya funktioner i programmet.
MVH Henrik Dannberg
25:e juni, Björn Öman

Henrik Hej,
så här i semestertider kan det bli en del avbrott i släktforskandet, midsommar t.ex :-)
Själv använder jag bokmärken för att markera vilken person jag jobbade med vid ett eventuellt avbrott, fast man måste då gå in i bokmärkeslistan och söka upp sista bokmärket. En funktion för att snabbare och enklare komma tillbaka till sista bokmärket vore att ha bokmärkeslistan ordnad åt andra hållet dvs "LIFO" last-in-first-out, en valbar LIFO/FIFO inställning måhända.

En annan funktion på önskelistan är att personer, familjer och källor alltid får samma ID-nr (@xnnnn@) i GEDCOM filer, t.ex den underliggande databaspostens systemnummer, detta alternativ medför givetvis risk för avbrott i nummerserien för borttagna personer, familjer och källor men är, så vitt jag kan bedöma, inget brott mot GEDCOM 5.5 specen, bara alla refererade nummer finns med i filen. Även detta skulle kunna vara en valbar (avancerad) inställning.

Trevlig Sommar /Björn
25:e juni, Olle Andersson

Henrik!

Jag sitter och labbar med lite videolektioner/Internetutbildning för MinSläkt.
Jag har tidigare med hjälp av "Camtasia" gjort ett par instruktionsvideo som jag lagt direkt på en server.

Nu har det kommit flera möjligheter att bedriva interaktiv utbildning på nätet t.ex. med GPlus Hang-out. Det går även att sända ut sessionen direkt via YouTube.

En liten undran : Är det möjligt att även få "Personlistan" till vänster zoombar. Har man normal en hög skärmupplösning blir den texten liten och
speciellt när man skall sända den i G+ Hangout>>OnAir>>YouTube blir den texten i princip oläsbar. Än så länge försämras kvalitén i övergången till YouTube.
Man skulle i och för sig kunna ändra på upplösningen till den monitor man skärmdelar (jag har 2 skärmar) men det slipper jag gärna!

Tack vare ett bra video-mix program som jag har (XSplit) så kan jag skärmdela och via Bambuser få hyfsad kvalitet även på den lilla texten.

YouTube-test:

youtu.be/ES4S4K3Zu_k

Olle Andersson
Tyvärr går det idag inte att zooma katalogfönstret till vänster i MinSläkt. Storleken på texten är den som används i Windows. Väljer man en större text i Windows blir texten i MinSläkt också större.
MVH Henrik Dannberg
5:a juni, Gino Ahlbin

Hej Kamrater,

Än en gång tusen tack för ett användarvänligt och lättarbetat program.
Jag har en liten fundering (har letat, men ej funnit någon info). Min fundering är:
Kan man "färga" rutan med namn och uppgifter, så att t.ex. de som emigrerat kan
få en färg, och de som t.ex. dött utan ättlingar kan få en annan färg.
Hoppas att ni fattar vad jag menar.
Ha det gott / Gino Ahlbin
Tyvärr är det idag inte möjligt att ange egna färger för rutorna i diagrammen. Jag ska fundera på detta inför kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg
2:a juni, Erica Svensson

Hej,

finns programmet för Mac?

Mvh,
Erica
MinSläkt är ett rent Windows-program. Däremot finns det flera användare som kör MinSläkt på Mac. De använder då någon form av Windows-emulator, t ex VirtualPC, Parallels Desktop, CrossOver Mac, VirtualBox etc.
MVH Henrik Dannberg
1:a juni, Laila Pietsch

Hej
jag undrar om det finns ett smidigt sätt att flytta personer från ett arkiv till ett nytt? Eller måste jag skriva om allt i det nya arkivet?
hälsningar
Laila
Du kan använda Arkiv\Exportera\GEDCOM för att exportera hela eller delar av ett släktarkiv till en GEDCOM-fil. Denna GEDCOM-fil kan du sedan importare till ett annat släktarkiv via Arkiv\Importera.
MVH Henrik Dannberg