Gästbok, februari 2014

25:e februari, Anders Carlheim

Hej!

När det gäller länkade bilder så skriver man en sökväg till den plats där bilderna finns. Nu använder vi .mis-filen på ett par olika datorer där vi har filen på diskar med olika enhetsbeteckning. Det vore bra om man kunde skriva relativ sökväg istället för att behöva ange enhetsbeteckningen. T. ex. att man kan ange ./bilder/ som mapp.

Önskar
Anders Carlheim Sollentuna
Tack för tipset. Jag ska se vad jag ev kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg
22:e februari, Ingvar Olsson

Hej Henrik

Jag skulle vilja ha en ny flik i menyn ”Personuppgifter”. Du kan förslagsvis kalla den ”Dokument”, där vill jag lägga alla filer som idag är kopplade till ”länkar”.
Fliken skulle fungera på samma sätt som fliken ”Bilder”, då skulle man kunna lägga mappen med alla dokument eller referenser till olika personer var som helst på datorn.
Visserligen får man väl länka om alla dokumenten, men det blir ju ett engångsjobb.
Som det nu är, är ”länkproblemet” det enda som inte är bra i ett annars perfekt program.

Jag hoppas du förstår hur jag menar.

MVH
Ingvar Olsson
17:e februari, Staffan Cederfeldt

Hej,
Tack för ett suveränt släktforskningsprogram!
Dock har jag ett problem när jag migrerar till en ny dator.
Jag kan välja var bilderna finns (Under inställningar för arkivet), däremot kan jag inte välja var länkarna lagras.
Finns det en lösning på detta?
Tyvärr finns det idag inte någon smidig lösning på detta problem. Ett trick är att exportera till en GEDCOM-fil och massuppdatera länkarna här med hjälp av någon lämplig textredigerare. Importera sedan GEDCOM-filen till ett nytt tomt släktarkiv.
MVH Henrik Dannberg
4:e februari, Solveig Gavik

Tack för ett fantastiskt program! Har en undran över infogande av bild.

Jag har gjort några släktutredningar åt andra personer. I samband med det har jag som "grädde på moset" funnit foton på personer födda på 1800-talet som hör till släkten/släkterna jag utrett.

För att lägga in foto/bild i programmet har jag gjort inställningar och angivit var bildfilen finns för att progammet skall hitta den.

Däremot blir det lite problem när jag skickar över sammanställningen till berörda personer. Då blir det ett kryss i rutan där bilden saknas. Bilden finns ju bara i min dator så därför har jag varit tvungen att sända bilder vid sidan av istället och tala om vilka de föreställer. Det går ju bra det också men det hade varit roligt att t ex få med bilder direkt i anfäder t ex i antavlan när jag skickar över en sådan till den person jag gjort en släktforskning åt. Efterlyser tips på hur man kan göra, om man kan göra på något annat sätt?

Hälsningar
Solveig Gavik.
Om jag förstår dig rätt så skickar du ditt släktarkiv (den fil vars namn slutar på .mis) till berörd person. I så fall måste du givetvis även skicka med de bildfiler som den berörda personer ska kunna se. Ett annat sätt är att t ex skicka rapporter i form av Word dokument. Då ligger bilderna i Word-dokumentet.
MVH Henrik Dannberg
4:e februari, Peter Niwong

Hej Henrik!

Undrar om du har funderingar på att lägga in lite hjälp för DNA-forskning i MinSläkt?
Det finns kanske något du kan anamma på denna sida: dna-explained.com/2014/02/03/charting-companion-from-progeny-software
Med vänlig hälsning
Peter
Jag har inte några sådana planer idag.
MVH Henrik Dannberg
1:e februari, Nils Sundberg

Hej!

Tack för ett suveränt program som jag använt i många år.
Satt nu och skulle kontrollera mitt arkiv och upptäckte att jag helst skulle vilja ha kontrollistan kvar som fristående fönster för att se vad som är fel.
För att en rätta en felaktig uppgift underlättar det betydligt om man kan jobba i de vanliga fönstren parallellt för att leta fram varför felet uppkommit.

Hälsningar
Nils Sundberg
Starta MinSläkt två gånger och öppna samma släktarkiv i båda instanserna. Dock kommer släktarkivet bara att vara skrivbart i den första av instanserna.
MVH Henrik Dannberg