Gästbok, juni 2014

30:e juni, Lars Norrby

Hej!
Har ställt frågan till Henrik Dannberg tidigare. Undrar dock hur andra upplever det:

a) Är det fler än jag som har svårt att lära sig att alltid markera händelse då ny data ska matas in? I vart fall blir det VÄLDIGT OFTA fel för mig då programmet väljer något slags logisk default ordning vid inmatningen: Först födsel, följt av död och vigsel. Men är det en logisk ordning och stjälper inte funktionen snarare än hjälper? Vanligtvis upplever jag det att man bankar in födelsedatum från en husförhörslängd. Nästa steg är att följa personen i byte av bostadsort. Vill gärna bli av med funktionen eller ha möjlighet att avstå från den.

b) Det vore praktiskt om man kunde bearbeta arkivet i databas eller dylikt. Jag känner t ex ett behov av att få enhetlig stavning av t ex patronymika. T ex Jacobsson > Jakobsson. Detta går ju t ex att göra med ortnamn.

c) Jag har sedan början konsekvent antecknat flicknamn för kvinnor, men börjar nu vackla något då jag ägnar mig åt modernare tider. Skulle man inte kunna välja mellan att fylla i båda och sedan välja vilken form man vill visa.


Med vänlig hälsning

Lars Norrby
30:e juni, Lennarth Nordin

Kan man ladda hem MinSläkt i iPod ?
Tyvärr inte. MinSläkt är ett Windows-program.
MVH Henrik Dannberg
26:e juni, Osborn Hogevik

Hej!

Jag skulle vilja att det vore möjligt att inkludera släktskap till huvudperson i rapporten personakt.

Några planer på detta i kommande utgåvor?

Mvh
Osborn Hogevik
Tack för tipset. Jag ska se vad jag ev kan göra i kommande versioner av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg
25:e juni, Lena Crommert

Finns det tankar på en version 4?
Undrar mkt nöjd
Lena Crommert
Det finns tankar men ännu är inget bestämt.
MVH Henrik Dannberg
12:e juni, Torkel Borelius

Hej och tack för ett alldeles utmärkt program

Jag har en önskan som borde gynna alla användare. Den uppgift som mer än andra "stadfäster" en gammal släktings existens är ett datum som visar en viktig händelse, främst födelsen, förstås. Nu är det så i MinSläkt att man måste skriva in bindestreck mellan årtal, månad och dag vilket krånglar till det. Om det är så lyckligt att man har hittat uppgiften på ett ställe varifrån man kan kopiera den i rätt format, så är saken enkel, men om man kikar i kyrkböcker och måste skifta mellan olika programfönster och försöka minnas det man ska föra in så vore det bra om det kunde räcka med sex siffror med eventuell komplettering av århundradet. Till råga på allt försvinner ett avslutande bindestreck (och man hamnar längst till vänster i fältet?) om man skiftar fokus från och till MinSläkt innan man är klar med alla siffror.

I dagens datorvärld får vi användare ofta skriva in vårt personnummer och det finns många ställen där formatreglerna är onödigt rigida, där vi användare måste göra det som datorn kan göra mycket bättre och fortare. Prova t ex pensionsmyndigheten.se och logga in med personnummer och kod för att se dina premiepensionsfonder, så får du uppleva hur det kan fungera när det är genomtänkt (skriv bara tio siffror utan bindestreck). Detta är ingen kritik mot Dannbergs Data, det vore mig fjärran, utan en önskan och fundering kring ett i-världsproblem.

En liten sak till: Överst i vänsterspalten på webbpresentationen skulle jag kunna tänka mig länkar till första namnet på varje bokstav i alfabetet. Jag vet att man enkelt kan söka i webbläsaren, men det kanske inte alla andra vet.

Glad sommar med mycket regn och mycket släktarbete eller mycket sol...

Torkel Borelius

Hej!

Då man använder Släktskap visas t ex bror, (kusin) resp. (syssling)
Men längre bort är syssling (tremänning) visas inte släktskap på det sättet.

Nedan skulle jag önska att MinSläkt även visade att Christian är fyrmänning till Anne Maria, vore det möjligt?

Christian Jansson är farfars morbrors sonsons son (fyrmänning) till Anne Maria Isakson:

Anne Maria Isakson (1962 - )
  far: Bo Lennart Isakson (1940 - )
    far: Karl-Ivan Folke Tedfelt (1915 - 1978)
      mor: Selma Amalia Jansson (1886 - 1976)
      bror: Erik Teodor Jansson (1890 - 1980)
    son: Karl Birger Jansson (1920 - 2008)
  son: Birger Lars-Göran Jansson (1959 - )
son: Christian Jansson (1990 - )


Tack för en mycket bra programvara!

Lars-Göran Jansson, Karlstad
3:e juni, Sten Rågåker

Ju mer jag arbetar med MinSläkt, desto mer inser jag hur väl det är uppbyggt och hur genomtänkt det mesta är. Kan jag bidra med tankar som gör det ännu bättre vill jag gärna vidarebefordra dessa. Någon gång kanske man tänker rätt.

En fundering

Under fliken ”Rapporter” finns ”Personakt” inlagt. Övriga möjligheter under den fliken avser eller behandlar alla personer i registret (mer eller mindre), medan just Personakten är väldigt knuten till en speciell person. I mitt tänkande skulle personakten lika gärna (eller hellre) kunna ligga som en flik under ”Personuppgifter”, då åtminstone jag ofta gör kopplingar mellan dessa dokument. Tänker jag rätt?

En stor del av mitt arbete med programmet just nu avser kompletteringar bland över 3000 personer. Det skulle underlätta om en fil kunde läggas under ”Rapporter” med personer som ex.vis emigrerat. Det finns säkert även andra uppgifter som kan listas. F.n. lägger jag uppgiften under ”Att göra” för att lätt hitta dessa tack vare den gula markeringen, men här lägger jag in även andra saker som jag inte vet hur jag ska hantera och då blir det både hackat och malet. Uppgiften ”Emigration” finns ju rubriklagd, så jag tänkte att….

mvh
Sten Rågåker
1:e juni, Johan Nilsson

Jag tycker att nu när även samkönade äktenskap är möjliga i Sverige bör man kunna ange en person av samma kön som make/maka. Som det är nu är man låst till att välja en person av motsatt kön.

Mvh,
Johan Nilsson