Gästbok, juli 2014


Hej,

Jag tänkte skriva ett förslag om att man skulle kunna använda ALIA(S)-taggen som finns i GEDCOM för att kunna ange olika namn samma person. Men när jag tittade på definitionen av den här taggen inser jag att det inte var för detta som den var tänkt. Dessto intressantare är det föreslagna användandet!
" ALIA {ALIAS}:=
A pointer to which indicates that another record is suspected of being the same person.
When the suspicions are confirmed, drop the alias line, combine all data into one record, and delete the other record. Alias should NOT be used to record alternate names for the same person. (See Name tag definition.)"

Det är alltså meningen att man kan använda den här taggen för att koppla samman personer som man misstänker är identiska men inte har verifierat identiteten ännu. En sådan möjlighet att koppla samman personer skulle jag verkligen uppskatta. Har inte precis tänkt ut hur sådana "länkar" kan presenteras i MinSläkt, men kopplingen skulle kunna göras på liknande sätt som när man väljer make/partner. För presentation kanske en färgad kvadrat skulle räcka, men hellre en länk så att man snabbt kan växla mellan personerna för att senare kontrollera och slå samman om identiteten bekräftats.

Ett förslag till. När man kopplar föräldrar till en person så kan det vara svårt att hitta rätt om man har många personer med samma namn inlagda. Det skulle underlätta om man, när man kopplat en förälder, automatisk får upp den redan hittade förälderns partner som första val vid sökningen i rullistan. Om det finns flera partner registrerade skulle man ju kunna söka sig igenom dem med Tab-tangenten. Detta skulle underlätta sammankopplingen.

Vad tror du om detta för en kommande version?
/Karl-Henrik Rydén
7:e juli, Ingvar Kendrup

Hej!

Angående Louise fråga om konfidentiella anteckningar så kan man faktiskt finna dem i GEDCOM-filen.
Se bara till att “Konfidentiella noteringar” är markerat vid exporten.
Öppna GEDCOM-filen med programmet Anteckningar och sök efter texten conf i filen. Använd “Redigera--> Sök” eller kortkommandot Ctrl+F så letar programmet själv upp den sökta texten. Efter conf står noteringen och några rader ovanför finner du personen som noteringen tillhör.
Upprepa sökningen tills alla noteringar är funna. Det fungerar alldeles utmärkt!
5:e juli, Louise Gimserus

Hej.
Jag har svårt att hitta personer som jag skrivit om under "Noteringar, Konfidentiellt". Ser att jag skrivit på tre personer. Vill nu hitta vilka de var. Finns det något sätt eller måste jag gå in under varje person i hela mitt träd? Jag har över 4000 personer där. Har hunnit till "Eriksson" nu. Men hjälp vad många det är kvar. Hur gör jag bäst?

Hälsningar Louise Gimserus.
Tyvärr finns det idag inte något enkelt sätt att hitta alla konfidentiella noteringar. Ett sätt är dock att exportera innehållet i släktarkivet till en GEDCOM-fil och då välja att inte exportera konfidentiella noteringar. Använd sedan rapporten GEDCOM för att hitta skillnader mellan släktarkivet och GEDCOM-filen.
MVH Henrik Dannberg