Gästbok, november 2014

17:e november, Göte Andersson

Söker Anders Andersson senast kända adress soldattorpet 5 Bet i Bottnaryd.
Han föddes 1831. Han beskrevs som skräddare i kyrkoböckerna. Vidare beskylldes Han för att ha lägrat en då 20-årig Johanna, jag tror hon skrevs som Andersdotter.
Hon blev gravid, vilket vid denna tid var skamligt.
Vid stora efterforskningar har det framkommit att, Anders var helt oskyldig till nämnda lagring. Han instämdes till dåtida domstol, men infann sig ej. I hans ställe infann sig den verklige fadern en patron Gudmund Magnus Sager, som vittne eller åklagare.
Anders dömdes i sin frånvaro till, jag vill minnas 1 månads fängelse i Jönköping, samt att betala underhåll med kr 200:- ett som allt.
Jag har själv kontrollerat och funnit att han aldrig behövde infinna sig på nämnda fängel- se för att avtjäna det tilldömda straffet.
Kan någon komma underfund med vart Anders försvann från soldattorpet 5?
Göte Andersson
Skogsråets väg 16 A
44634 ÄLVÄNGEN

Skickat från min iPad=
12:e november, Inger Johansson

Hej!

Jag har länge använt MinSläkt och trivs med det. Tack för tippset med ändra typ. Nu har jag en fundering. Jag vill inte lägga in uppgifter som jag inte är säker på eller vet. Men det blir så konstigt när ett äldre gift par står som sambo när jag inte vet när de gifte sig. Kan jag skriva något under vigsel?

Inger Johansson
Du kan mycket väl registrera händelsen Vigsel utan att ange något datum.
MVH Henrik Dannberg
12:e november, Thomas Kristiansen

Finns det, eller kommer det att bli möjligt att kunna visa halvsyskon i fliken ” Den aktuella personens familj” Dels glömmer man ofta bort att det finns en massa halvsyskon i den vyn, Sen går det inte att få med när man skriver ut ett avsnitt från en familj. Det är ju mer regel än undantag att föräldrar har barn på olika håll.

MVH Thomas Kristiansen
Jag har tyvärr ännu inte funnit något begripligt sätt att dra förbindelselinjerna mellan rutorna i det fall det finns mer än en halvsyskonskara.
MVH Henrik Dannberg
8:e november, Per-Erik Holst

Finns det någon snygg lösning på när har barn där föräldrarna inte bor ihop eller är gifta? Jag har ett antal barn där jag hittat fadern, men som inte gifter sig med barnets mor, utan senare gifter sig med en annan kvinna, eller redan är gift. Som det ser ut idag kopplas fadern ihop med modern som gift/partner.
Jag har stött på problem när jag exporterar gedcom filer till hemsidor på internet typ danska Ourtree, där barnafadern per automatik blir gift med barnets mor.
Via listrutorna för Far resp Mor i dialogen Personuppgifter kan du koppla ett barn till redan befintliga föräldrar
MVH Henrik Dannberg
6:e november, Anders Öberg

Instämmer helt med Mikael Nordblom, även jag har använt detta utmärkta program i många år.
Anders
3:e november, Mikael Nordblom

Oj oj oj!
Jag har arbetat med detta utmärkta program i över 10 år - men aldrig tänkt på att det finns en funktion som heter "ändra typ" på högermenyn. Detta med anledning av Osborn Hogeviks fråga och Henriks svar från den 28 oktober. Möjligen hade det inte behövt ta så lång tid att upptäcka det om det hade funnits en ikon vid de tre andra längst upp till höger under fliken "händelser". Vad säger du, Henrik: Får man önska en sådan...
Mikael
Tack för tipset. Jag ska se vad jag eventuellt kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg