Gästbok, januari 2015

31:e januari, Mats Linde

Finns det några planer på att göra en version av MinSläkt till iMac?

Hälsningar Mats Linde
Inte idag. .
Dock finns det flera användare som kör MinSläkt på Mac. De använder då någon form av Windows-emulator, t ex VirtualPC, Parallels Desktop, CrossOver Mac, VirtualBox etc.
MVH Henrik Dannberg
30:e januari, Olle Johansson

Hej!

Kan jag bara lägga in en bild per person?

Om jag vill ha flera bilder?

Vänliga hälsningar
OLLe
Du kan lägga in flera bilder per person om du vill.
MVH Henrik Dannberg
30:e januari, Olle Johansson

Hej!

Allt fungerar bra “men” jag skulle vilja veta hur man lägger in en porträttbild på en person.

Så som Lars Svensson i ett familjediagram.

Vänliga hälsningar
OLLE
Detta står beskrivet i hjälpen till MinSläkt under "Hur gör jag för att..\Att lägga in bilder"
MVH Henrik Dannberg
28:e januari, Olle Johansson

Hej!

Jag beställt MinSläkt V3.

Nu undrar jag om jag kan använda koden både på min stationära dator och på min bärbara.

Hälsningar
OLLE
Ja, det går bra.

MVH Henrik Dannberg
24:e januari, Elisabeth Winlund

Hej! Jag har visserligen använt MinSläkt i många år nu och tycker programmet är alldeles utmärkt, men jag har ännu inte kommit på hur man kopplar ihop människor som jag efterhand inser är släkt. Till exempel upptäckter jag att Olofs svärmor Sara är syster till hans egen syster Stinas man Jan. Olof hustru heter Brita. Jag har tidigare fört in Sara som mamma till Brita, hustru till Olof. Nu ser jag att det är samma Sara som är syster till Jan i systerns familj. När jag försöker föra ihop den blir resultatet att jag får två hustrur till Olof. Hur göra? Radera någon av dem vågar jag inte.

Likaså har jag följt farmors och farfars anor tillbaka till den allra första husförhörsboken i socknen och inser plötsligt att de härstammar från två bröder, Anders och Lars. Föräldrarnas namn är okända. Hur få ihop dessa två till samma föräldrar?

De här problemen har kanske diskuterats vid annat tillfälle. Jag vore väldigt tacksam att få tips om när i så fall.
Hälsar vänligen
Elisabeth Winlund
Via listrutorna för Far resp Mor i dialogen Personuppgifter kan du koppla ett barn till redan befintliga föräldrar.

MVH Henrik Dannberg
21:e januari, Christer Hamré

Hej Henrik.

Tack för programmet MinSläkt som jag nu haft över 10 år.

Jag registrerar mina släktingar i ett annat program, exporterar till GEDCOM och importerar sedan till MinSläkt där jag tycker utseendet av hemsidor ( http://hem.bredband.net/chamre/familj/ ) blir snyggast.

Detta gör jag någon gång per år. Jag har ett antal bilder som jag varje gång jag gör nya hemsidor måste lägga till under “Personuppgifter” och “Bilder” samt ange vilken mapp som bilderna ligger lagrade i.

Är det så här jag måste göra eller finns det något annat sätt som jag inte hittat, något som kommer ihåg att den och den bilden är knuten till en viss person?

Hälsningar
Christer Hamré
Du behöver inte lägga in bilderna för varje person om det andra programmet exporterar bildfiler. Om du skapar ett nytt tomt släktarkiv i MinSläkt måste du dock alltid ange i vilken mapp bildfilerna för detta släktarkiv ligger i.

MVH Henrik Dannberg
20:e januari, Bo Nordenfors

Hej

Numera har jag inte Windows Office i min dator, utan Open Office. Det gör att jag inte nu kan få över rapporter i RTF-format (som i Word) vilket jag ju kunde förr.
Visserligen kan jag skriva till PDF men ska jag redigera så måste jag nog ha en fullversion av PDF-program.

Vänligen

Bo Nordenfors
Vilken version av OpenOffice använder du och exakt hur yttrar sig felet?
MVH Henrik Dannberg
19:e januari, Wei Öhlund

Hej!
Jag använder också Personlig händelse för t ex Inflyttning och Utflyttning så de uppgifterna kommer med. I mitt fall använder jag MinSläkt bland annat för gårdsforskning så det blir många sådana anteckningar i takt med att drängar och pigor flyttar. Det jag skulle önska är att dessa uppgifter kunde tagas med i Rapporter/Katalog men det verkar svårt. Man kan gå in i Egenskaper/Uppgifter och pricka för vilka uppgifter som skall med men jag saknar Egen personlig händelse i listan (med ev underrubriker). Finns det något annat knep för att få ut dessa händelser ur programmet för vidare behandling? Man vill ju gärna kunna sammanställa en tidsaxel för gårdens historia. Nu lägger jag över rapporten i Excel och för in flyttuppgifterna manuellt, vilket är ett elände då Excel inte klarar av att hantera/sortera årtal som ligger före 1900-01-01. Några tips?

Mvh/Wei Öhlund
Jag vet inte om du tänk på det men rapporten Platser visar i kronologisk ordning alla händelser kopplade till varje plats.
Rapporten går även att skriva ut för enstaka platser.
MVH Henrik Dannberg
17:e januari, Maiken Arvidsson

Lillemor!
För att få se när mina anor varit soldat så har jag nyttjat ”Egen personlig händelse” och gjort en händelse som jag kallar ”Soldat”. Den fungerar som vilken händelse som helst, alltså kan jag skriva i noteringsfältet och händelsen kommer med på personakten/ansedeln.

Du kan göra flera varianter av ”Egen personlig händelse” , det är bara fantasin som är begränsning.

Lycka till, hälsar
Maiken Arvidsson
16:e januari, Lillemor Spoong

Hej.

Tack för ett bra och lättförståeligt program.

En önskan om tillägg bland händelser:
Vet inte riktigt vad man ska kalla den men kanske militaria eller något liknande. Då kan man få in när dom blev soldater, kanske drog i krig, blev avskedade osv... Vore trevligt att kunna få med det som en rubrik när man skriver ut en ansedel.

Tack för ordet och skriv gärna detta i gästboken.

Med vänlig hälsning
Lillemor Spoong
Strängnäs
12:e januari, Kjell Svensson

Jag skulle vilja ha möjligheten att söka efter en saknad uppgift för ett visst årtal. Mitt senaste inköp är CD:n Sveriges befolkning 1990. Jag vill kunna söka efter alla personer där händelsen, Bosatt 1990, saknas.
En varning när en eventuell dublett läggs till vore underbart.
Upprepar även min tidigare önskan om att en gruppbild kopplad till flera personer endast exporteras en gång i html-exporten och alla länkar endast leder till den.

Kjell Svensson
3:e januari, Sten Rågåker

Henrik
Jag har nu intensivt arbetat med släktforskning några veckor med en släkt i ett glest befolkat område i Sverige. Det har visat sig att många är invävda i släkten på olika sätt och återkommer i arbetet.
Eftersom det inte är helt enkelt att sammansmälta släktskaperna efter att de är införda och släktskapet dyker upp som en klar överraskning har jag ett förslag.
Det finns ju en funktion som heter dubbletter, och den information som finns där borde kunna generera en signal i "Personuppgifter" då man matat in namn och födelsedata att denna person förmodligen redan är inlagd. En liten ruta att kryssa i att förkasta (det kan ju faktiskt vara en annan person) eller koppla ihop den angivna, rätta personen i sitt sammanhang.
Vad säger du, finns möjligheten? Nu har jag fått klippa och klistra i all oändlighet tycker jag, vilket medföljt att fel har begåtts. Detta gav mig även idén att också föreslå möjlighet att "Ångra". Jag kan inte hitta att det finns.

Jag vet inte om detta är svårt, omöjligt eller genomförbart, men jag när en stilla önskan om detta.

Hälsningar Sten Rågåker