Gästbok, februari 2015

26:e februari, Osborn Hogevik

Hej!

För något år sedan svarade du på en fråga att du skulle se vad du kan göra i kommande versioner av
programmet för att införa relativa sökvägar för länkar. Så att en och samma .mis-fil enklare skulle
fungera på olika datorer.

Har du kommit längre i dina planer för detta?

Mvh
Osborn Hogevik
Det står på listan över önskade funktioner.
MVH Henrik Dannberg
13:e februari, Sten Rågåker

Hej Henrik
Jag fick hjälp av dig att söka alla som emigrerat. Det funkade alldeles utmärkt.
Nu fick jag emellertid datahaveri och din instruktion försvann. Är nu igång igen, men saknar vägledningen. Kan du inte lägga in den texten under Person/Sök/Hjälp, så kan andra också få del av den finessen. Det gäller ju inte bara emigration utan allehanda händelser.
Hälsningar Sten
För att söka efter händelser som inträffade ett visst datum eller mellan vissa datum, använd "Person\Sök\Datum".
MVH Henrik Dannberg
11:e februari, Kjell Bergqvist

Hej Henrik

Jag är en nybörjare på släktforskning. Har provat MinSläkt några dagar. Använder Windows 8.1.
Brukar aldrig läsa handhavandeböcker :-) Läste därför inga hjälpfiler så det tog en liten stund att lära sig det basala.
Har inte provat andra släktforskningsprogram. MinSläkt-programmet är suveränt och jag struntar i att prova andra program. Användargränssnitten är snygga och bra. Smart att man kan spara uppgifterna i html-format, men det kanske andra program också kan. Har beställt licensnyckeln nu.

Blev tänd på släktforskning när jag av en slump för några dagar sedan hittade en släkting på nätet född 1682 och som smidde svärd vid Wira bruk i Roslagen. Så nu har jag fått grovjobbet på den släktgrenen gratis. Övriga lär ta mycket tid.

Kjell Bergqvist
9:e februari, Lars Jarnebrant

Hej,

Jag har sett att du inte har några planer just nu på en version för Android.
Men för att kunna ta med sig sin släktforskning och visa andra skulle det vara bra med en Viewer i Android.
Eller vet du om det finns någon bra Viewer för gedcom filer? Då skulle man kunna exportera och titta på den filen istället.

Mvh
Lars Jarnebrant
Det finns flera GEDCOM Viewers för Android om man söker på nätet. Har inte själv testat någon.
Ett annat sätt är att exportera till html och antingen publicera på internet eller kopiera över html-filerna till sin Android-enhet.
MVH Henrik Dannberg
8:e februari, Karl-Erik Wahlström

Hej,
har du funderat något på kart-funktion?
Hälsningar,
Karl-Erik Wahlström
Inga planer just för tillfället.
MVH Henrik Dannberg
8:e februari, Karin Andersson

Hej,

Jag undrar om det skulle kunna komma en funktion så att man kan koppla ihop två med samma kön som gifter sig. Som det är nu måste jag sätta den andra med fel kön för att kunna registrera datum de gifter sig.

Med vänlig hälsning
Karin Andersson
7:e februari, Olof Hansson

Jag är som ett antal som skrivit i din gästbok, Mac användare. Jag skulle verkligen se fram emot MinSläkt på Mac-datorer, min undran är; hur pass svårt är det att göra om programmet så det passar Mac, utan att använda Windows i Macen?

Med vänlig hälsning,

Olof Hansson
Det är svårt.
MVH Henrik Dannberg
5:e februari, Kenneth Nyberg

Hej.
Har laddat ner ( hem ) MinSläkt V3.11 idag.
Måste jag köpa licens först innan jag kan få den att
fungera ?
Man kan ej få prova den gratis först ?
Med Vänlig Hälsning
Kenneth.
Du kan mycket väl prova programmet innan du bestämmer dig för om du vill köpa en licensnyckel eller inte.
MVH Henrik Dannberg
5:e februari, Per Anders Lorentzon

Hej Henrik,

Sedan några år tillbaka använder jag MinSläkt och är mycket nöjd med det – inte minst med tanke på hur användarvänligt programmet är!

Ett par funderingar på hur MinSläkt skulle kunna utvecklas och ev förbättras:
1. I menyn ”Släktskap” ser man på ett enkelt sätt relationen mellan två personer. Problemet uppkommer när det finns flera personer med samma namn. Det finns kanske 3 personer som heter Anders Jönsson och 4 personer som heter Emil Nilsson och att veta vem som är ”rätt” personer som jag vill släktskapet mellan blir svårt. Om t ex födelse- och dödsår eller personernas referensnummer hade synts bredvid namnet hade man kunna välja ”rätt” personer enklare.

2. I rapporten ”Personakt” tycker jag att sammanfattningen av de viktiga händelserna i familjen under rubriken ”Personhistoria” är bra. Dock finns det ingen automatisk tidsgräns. Exempelvis är person A född 1700, men jag vet inte när han dör och lämnar därför den uppgiften tom. Han får en son 1720 och sonen dör 1815, 95 år gammal. Då står det i A:s personakt att han var 115 år gammal när sonen dör.

Finns det någon möjlighet att automatiskt begränsa levnadsåldern till ex 100 år? Naturligtvis kan jag skriva att A dör före 1800, men personligen tycker jag att det är bättre att inte ange något alls. I menyn ”Inställningar – Gränsvärden” kan en maxålder anges. Går det inte att koppla den uppgiften till Personakten så att händelser efter t ex 100-årsdagen inte syns?

3. I diagrammet ”Ättlingar” gillar jag att det går att välja vilken färg det ska ha. Som ett komplement tycker jag det skulle vara möjligt att med en annan färg kunna markera släktskapet mellan anfadern och valfri person i senare generationer – en form av ”röd tråd”.

4. I diagrammet ”Anfäder” hamnar de äldre generationerna till höger. Ibland skulle det vara bra att kunna välja att de t ex hamnade till vänster i stället. Är det möjligt att göra ett sådant tillägg?

Henrik, jag inser att det finns begränsningar både när det gäller teknik/programmering och din tid, för du har ju inte en hel IT-avdelning till ditt förfogande. Men du skriver att man får skicka in funderingar + förslag till förbättringar. Kanske finns det redan nu lösningar på mina önskemål?

Hälsningar
Per Anders Lorentzon
1. Använd "Verktyg\Inställningar för MinSläkt\Person" för att göra inställningen.

2. Ska försöka fixa detta i kommande versioner.

MVH Henrik Dannberg
1:e februari, Osborn Hogevik

Hej!

Finns det något sätt att få med informationen i ”att göra” i rapporten personakt?

Mvh
Osborn Hogevik
Tyvärr inte idag. Använd rapporten "Att göra" för att skriva ut "att göra"-noteringar.
MVH Henrik Dannberg