Gästbok, juli 2015

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg här.

Med anledning av den nya personuppgiftslagen (PUL) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

24:e juli, Ingvar Kendrup

Hej!
När det gäller länkar till Internetsidor så vill jag göra er uppmärksamma på att ofta är det så, att det som finns på Internet idag inte säkert finns där imorgon. I början av 2000-talet använde jag FamilySearch en hel del som draghjälp för att finna familjerelationer. I ett länkat Worddokument sparade jag Internetadressen, vilket gjorde det enkelt att gå tillbaka till ”källan” på FamilySearch. (Det fanns inte länkar i MinSläkt på den tiden!)

För ett par år sedan ändrade FamilySearch sina hemsidor och alla mina länkar blev ogiltiga. Tursamt nog hade jag även sparat skärmdumpar på det mesta, men exemplet visar att även stora aktörer kan av olika anledningar i framtiden behöva ändra sina Internetadresser och då försvinner informationen.
Att leta upp den igen kan ta sin tid om det gäller många länkar.

Vis av lärdomen använder jag därför aldrig externa Internetlänkar som referens, eftersom jag inte kan ha full kontroll över att länken verkligen fungerar i framtiden.

Så var sparsam med Internetlänkar – det kan bli mycket arbete att rätta om en stor aktör ändrar sina Internetadresser.

Däremot skulle jag välkomna fler ställen där man kan lägga in länkar till eget material (pdf-filer, Worddokument, etc.), t.ex. under Händelser och att dessa är klickbara när informationen från händelsen visas.

Hälsningar
Ingvar

Att har länk för att se var i landet förfäderna växte upp och se kartbild för en persons hemstad är ganske lätt. Välj Ny Länk i Personuppgifter och skriva t.ex. http://kartor.eniro.se/?q=Stad eller https://www.google.se/maps/place/Stad så att Stad är staden, byn, gården osv. Att se Rosendal nära Helsingbor som är inte unik i landet, Eniro, t.ex. http://kartor.eniro.se/?q=Rosendal,Helsingborg. I webbaddres förstås!
23:e juli, Jan Johansson

Hej
såg att du har svarat på lite frågor beträffande länkar, senast i Juni 2015.
Jag har bara en liten fundering om detta med länkar, är det något du tittar på inför nästa versionsuppdatering?

Jag skulle gärna se att man ifrån själva programmet skulle kunna hoppa till en länk då man ändå har gjort en notering om vart i den externa databasen informationen finns t.ex till AD-Online där jag i noteringsfältet ändå brukar skriva in [Källa AD Online: Nyskoga C:1 (1873-1894) Bild 45][ AID: http://www.arkivdigital.se/aid/show/v8084.b45
Visserligen fungerar länken men då bara när jag har exporterat den som html-sida Vad jag är ute efter är en funktion där jag kan notera detta i MinSläkt och öppna sidan direkt ifrån programmet. Samma gäller ju för de länkar jag lägger till de Danska och Norska databaserna som är gratis att använda på nätet.

Ha en bra dag! Jan Johansson - Kungsbacka
Ett sätt idag är att lägga in länkar till webbsidor under fliken Länkar i dialogen Personuppgifter. Dessa blir både klickbara i html-sidor och i själva programmet.
MVH Henrik Dannberg
21:e juli, Roger Jorwen

Har tidigare frågat om behandling av fosterbarn/adoptivbarn samt registrering av samkönade äktenskap! Nu kommer konkurrentarena med lösningar på detta problem. Bl a har Disgen aviserat detta och dom kommer dessutom med en helt ny version i Disgen 2015. En ny aktör har även sett dagens ljus (Genny). Dessa båda + några till har anammat dessa frågor.
Hur ser Dannberg Data på detta? Är det programuppdatering på gång?
Hälsningar
Roger
Jag har hittills inte funnit något tillfredställande sätt att implementera dessa funktioner utan att samtidigt bryta mot GEDCOM-standarden. Samtidigt är jag väl medveten om behovet. En ny version 4 av MinSläkt är på gång.
MVH Henrik Dannberg
10:e juli, Rolf Brauer

Snart kommer Windows 10. Är det något speciellt att tänka på med MinSläkt när jag installerar “10an”?

hälsningar
rolf
De tester jag hittills gjort på förhandsversioner av Windows 10 har inte visat på några problem. Skulle det vara något med den slutgiltiga Windows 10 så kommer jag givetvis att fixa detta.
MVH Henrik Dannberg