Gästbok, april 2016

29:e april, Jakob Fjellander

Hej,
När jag importerade en GEDCOM-fil i mitt befintliga släktträd (MinSläkt ver 3.9) fanns många personer i båda filerna. Detta ledde till ett rätt tidsödande kollande av dubbletter, koll-läsning av anteckningar etc för att sammanställa allt (ta bort dubbletterna). Gjorde jag något fel? Finns det någon möjlighet att slå ihop alla data vid importen?
Jakob Fjellander
Alla person i en GEDCOM-fil importeras alltid som nya personer. Det finns inget sätt idag att automatiskt slå samman flera personer till en person.
MVH Henrik Dannberg
24:e april, Maiken Arvidsson

Om Bo Bengtssons inlägg:
Oavsett om man tänker publicera sitt material hos DIS eller ej så är det att rekommendera att man tar för vana att ange: plats, församling, län. Samma ortnamn dyker ofta upp i hur många församlingar som helst, även samma församlingsnamn finns i flera olika län.

Har man inte varit så ordentlig från början är det lätt att korrigera i efterhand genom att gå in på verktyg/objekt/platser och där komplettera med de saknade uppgifterna. Där kan man även lätt rätta till felstavningar.

Hälsar
Maiken Arvidsson
22:e april, Bo Bengtsson

Jag har nyligen blivit medlem i föreningen DIS och när jag skulle skicka in mitt material så hade jag gjort väldigt många fel.

Ett litet tips: Om ni har för avsikt att publicera ert material hos föreningenDIS så är det viktigt att man under fältet plats i MinSläkt börjar med att ange rätt församlingsnamn därefter, om man så vill, kan man ange platsen. T.ex Skäfthammar, Gimo bruk. Om man bara som jag hade gjort bara skrivit platsen så får man en fellista från DIS. Jag kan erkänna att min fellista var väldigt lång.

Mvh
Bo Bengtsson
13:e april, Jan Karlberg

Till Hans Sahlberg 11:e April

När jag klickar på mig i MinSläkt och i sökrutan Allmänt brukar jag lägga in mina egna referensnummer.

Mvh / Janne
11:e april, Hans Sahlberg

Finns det möjlighet att få referens nummer på samtliga inlagda personer ???

Hans Sahlberg
Tyvärr inte idag. De automatiska system för referensnummer som idag finns i MInSläkt (Keukeles och Hagers) numrerar enbart anfäder till en huvudperson. MVH Henrik Dannberg
4:e april, Torkel Borelius

Hej

I samband med ett bokprojekt skulle jag vilja göra en lista över valda personer som jag enkelt kan importera i Word eller Excel, men hittar ingen sådan möjlighet i MinSläkt. Gedcom är oanvändbart för ändamålet eller kräver krånglig vidarebearbetning.

Som gammal (nåja) databasanvändare skulle jag uppskatta om det fanns möjlighet att enkelt få ut filer av lämpligt slag för fri och fantasifull användning. Jag kan tänka mig fler användningar än det aktuella bokprojektet och jag poängterar gärna att just användning och visning av insamlade uppgifter är väl så viktigt som registreringen. Det senare tycks dock alltid generera mest frågor och synpunkter trots att det viktigaste borde vara att sprida uppgifterna till andra för begrundan.

En klar fördel med programmet Anarkiv, om jag inte har missförstått något, är den av mig eftersökta möjligheten att kunna hantera databasen med standardprogram för den som så önskar. Är det svårt att antingen lägga till önskade funktioner eller ordna med en export till annat standardformat så att användaren själv därefter kan ta vid? Det skulle kunna vara ett separat program som inte på något sätt påverkar eller stör befintliga funktioner och som bara läser mis-filen utan att påverka den. För mig skulle detta höja värdet av MinSläkt betydligt.

Torkel
Söker man på internet hittar man många vertyg som kan användas för att konvertera GEDCOM-filer till MS Excel-format, MS Access-format etc.
Ett annat sätt är att i MinSläkt öppna rapporten Katalog som ett Word-dokument, kopiera tabellen och sedan t ex klistra in i MS Excel.
MVH Henrik Dannberg