31:e juli, Arja Haikara

Hej!

En nödlösning för DNA-uppföljning:
Använd fältet ”Titel” för personens haplogrupp(er). Om man inte använder det fältet annars, så funkar det. Fältet är sökbar och sorterbar.
Jag ser två problem med denna lösning:
1) ”Titel” följer med i export, som om man inte vill exportera haplogrupper, så måste man rensa bort dem före export.
2) Ett större problem uppstår någon gång i framtiden, när DNA-hanteringen ingår i GEDCOM-standarden, att föra över uppgifterna till rätt fält på rätt sätt. Det blir troligen manuell rensning och omregistrering, men jag har tagit den risken.
28:e juli, Osborn Hogevik

Hej!

Arja Haikara skrev om DNA och gedcom. Jag håller med henne om att det finns vore bra med funktioner för DNA-släktforskning.

Jag skulle vilja att MinSläkt kunde generera rapporter och gedcomfiler där urvalet är personer som är kopplade till huvudpersonen enligt Y-DNA, mtDNA eller X-DNA. Alltså:
- personer i databasen som bör ha samma Y-DNA som huvudpersonen
- personer i databasen som bör ha samma mtDNA som huvudpersonen
- personer i databasen från vilka huvudpersonen kan ärva delar av sitt X-DNA

Jag tror inte de här funktionerna behöver stöd i gedcom för att implementeras.

Några planer på att lägga in sådana här funktioner?

Med Vänlig Hälsning
Osborn Hogevik
TYvärr finns det idag inte något stöd för DNA-information i GEDCOM-standarden. Jag har idag inte bestämt något om DNA-information i framtida versioner av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg
25:e juli, Karin Eriksson

Hej,
Tack för ett alldeles utmärkt program! Men trots det har man ju en lång önskelista på möjliga förbättringar. :-)

1. Möjlighet att spara GPS koordinater på platser. Då jag, precis som många andra, har släkten från en mindre geografisk yta är jag helt övertygad om att vägarna har mötts i många generationer. Det skulle därför vara intressant att kunna få ut händelser på en karta. Genom att lagra GPS koordinater är min förhoppning att i ett nästa steg kunna använda mig av google-map för att få ut kartor med släkthändelser.

2. Att med hjälp av sökfunktionen kunna plocka ut ett släktled, dvs ättlingar till en viss person. Jag vill kunna gå igenom saknade uppgifter bland ättlingarna efter en viss person, men kan inte få ut dessa personen på ett enkelt sätt ur en stor databas. Visst, jag kan exportera till en specifik databas, men när uppdateringarna skall göras vill jag göra detta i originalet och då måste jag har två databaser öppna samtidigt. Några tips?

3. Möjlighet till flera olika bokmärken. Skulle vilja markera olika personer med olika färg på bokmärkena, där olika färger betyder att man skall göra olika saker. Man kan skriva in det på att göra fliken, men tänkte att det blir överskådligare med olika bokmärken med olika färg..

Är detta något som kan vara möjligt i framtida versioner?

Hälsningar
Karin Eriksson
Tack för tipsen. Jag ska se vad jag kan göra i kommande versioner av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg