Gästbok, oktober 2016

29:e oktober, Lotta Lager

Hej
Jag hittade sidan om "min släkt" på nätet idag
Söker uppgifter om Margareta Vasas barn

Såg att det fanns en gästbok men jag kunde inte maila från den
(Har kanske inte installerat rätt appar på datorn min)

Men jag har en fråga till alla som släktforskar och har kommit fram (bak) till Margareta Vasa. Hur många barn fick hon och vad hette barnen och när var de födda och när dog de?

Den mer kända av dem är Per Brahe (med Joakin Brahe)
Men sen då?
Det förekommer barn med Johan av Hoya
En Jost av Hoya...född runt 1525 (levde fortf 1544)
en Johan av Hoya...född 1530-1574 (biskop)

Det är den där Jost som jag är intresserad av!
Fanns han eller är han bara ett fantasifoster?
Vem vet det och vart ska jag söka efter honom?
Vet du?
Mvh Lotta Lager
27:e oktober, Mikael Nordblom

Jag lägger mig i igen...

Jag håller med Roger att det är en tillvänjning att i stället för runda hörn ha symbolerna för man och kvinna, dessutom i olika färger. Jag har vant mig och det är helt ok. Nej, problemet är inte runda hörn eller inte. Problemet är UTSKRIFTERNA! Dessa är ju helt könlösa. I ett i övrigt alldeles utmärkt program (vers 4) så är det utskrifterna som ha genomgått en uppenbar försämring - som jag ser det på två olika sätt:
1. Totalt könlösa. Det är omöjligt att veta om en “Kim Johansson” är en son eller dotter!
2. Grafiken har blivit mycket sämre; alldeles för tunna “ramar” och linjer. Den är inte alls lika distinkt som i vers 3. Den klarar dåligt kopiering.

Eftersom även jag, liksom uppenbarligen flera andra, använder utskrifterna i mina släktböcker och för att presentera min forskning i olika sammanhang, så har jag “tvingats” ha två versioner av MinSläkt: version 4 som jag arbetar i, och version 3 för att skriva ut diagrammen. Detta är ett ganska bökigt sätt eftersom man måste uppdatera ver 3 så fort man skall skriva ut något, men jag har inte sett hur jag skall kunna använda vers 4:s utskrifter. Tyvärr.

Hoppas verkligen att det blir någon form av könsmarkering, och gärna också en mer distinkt grafik, i utskrifterna vid nästa uppdatering.

Mikael Nordblom
27:e oktober, Anders Elofsson

Hej !

Jag tycker också att man ska gå tillbaka med dom runda hörnen eller skulle det kunna vara väljbart i inställningarna.
Även skulle det kanske där också gå att välja om man vill ha förnamns förslag som också har försvunnit.
För övrigt så har jag varit med från början med Min Släkt som är ett jättebra och enkelt program.
Men som det är nu så har jag stannat med 3.9 hoppas att det går att få till önskade ändringar.

M.v.h. Anders
24:e oktober, Lars D. Jansson

Hej!

Då jag för ett antal år sedan köpte licens för MinSläkt och använt detta fantastiska program har jag uppskattat de runa hörnen som tydligt markerat vilket kön personen har. För att ha tillgång till Familjetavlorna i pappersformat, framför allt vid samtal med intresserade har jag fortlöpande gjort utskrifter. Dessa Familjetavlor har varit uppskattade vid de olika samtalen och gett och ger en bra bild på familjebildningarna. Jag har f.n. över 2.400 Familjetavlor utskrivna och katalogiserade. När nu senaste versionen av MinSläkt tagit bort de runda hörnen har jag haft ett val att göra. Antingen göra om alla tidigare Familjetavlor till den nya versionen alternativt att behålla den senaste av version 3 (3.12) för att tillkommande skall vara i samma format som de tidigare. För mig är det otänkbart att ha två olika utseenden på Familjetavlorna. Jag valde det senare, att hålla mig kvar i version 3.12. Detta till trots att jag missar alla övriga förbättringar i version 4. Om det är möjligt skulle jag verkligen uppskatta om de runda hörnen återinfördes i kommande uppdatering av det utmärkta programmet MinSläkt.

Vänliga hälsningar / Lars
12:e oktober, Roger Jorwen

Runda hörn!
Blev också lite överraskad av att de runda hörnen var borta, men tycker inte att det har någon större betydelse, Har nu vant mig den nya layouten...
Så något större argument mot att inte lösa licens för den sakens skull ser jag inte...
Ett nytt program ( Genney) har t ex bara runda hörn...

Tycker att det finns viktigare saker att fokusera på t ex handhavandet av adoptiv-, foster-, styvbarn,-, se mitt inlägg av den 18/9 andra stycket...
En sak som jag saknar är möjligheten att kunna skriva ut blanketten för Ansedel – har därför sparat en äldre version för att kunna skriva ut denna.
Bra att ha med sig när man besöker släkten, tycker jag...

En liten trivial önskan är att kunna söka på kusin, syssling till huvudpersonen, är nog bara jag som tänkt på detta då kusiner är lätt att hålla koll på, men det blir värre med sysslingar osv

Både min fru och jag älskar MinSläkt för dess användarvänlighet och överskådlighet. Släkt och vänner blir imponerade då man visar på skärmen forskningsresultaten...

Roger
10:e oktober, Lars Jarnebrant

Håller verkligen med Klas och Mikael att man vill ha tillbaka de runda hörnen för kvinnliga personer.
Hänger just nu kvar vid version 3.12 bara för att ha dem kvar.
Uppgraderar till 4.0 så fort de runda hörnen kommer tillbaka.

Lars Jarnebrant
10:e oktober, Torkel Borelius

En önskan!

Jag lider av ett problem med foster- och adoptivbarn. Var hör de egentligen hemma? Jag misstänker att de flesta släktforskare då pekar på de biologiska kopplingarna, men så lätt tycker jag inte det är att avfärda miljön där de växer upp. En variant av kampen mellan arv och miljö?

För att göra hanteringen i MinSläkt något bättre (enklare) skulle jag vilja ha möjligheten att lägga in länkar på lämpligt ställe till annan person än det som finns nu: biologisk far och mor respektive barn. Hur man än väljer att registrera en adopterad eller ”fostrad” son eller dotter, så kan man också vilja (bör/måste) notera det andra släktskapet och då känns det otillfredsställande att bara kunna skriva om saken i exempelvis fliken Noteringar. Nuförtiden måste det alltid gå att skapa länkar till annat besläktat för att göra det enklare för läsaren eller användaren. Det har vi ju vant oss vid i andra välutvecklade sammanhang. Därför denna önskan som naturligtvis gäller både barnen och föräldrarna. Saken kan säkert utvecklas om man ägnar det lite möda och jag inser att det kan ställa till besvär om någon skulle vilja ha med dubbla par föräldrar, men länkar för snabb förflyttning i program och på webb borde inte vara så svårt att genomföra.

Torkel
4:e oktober, Mikael Nordblom

Håller verkligen med Klas i det han skriver i det andra stycket!
De könlösa utskrifterna är inte bra för någon eller något vad jag kan förstå.

Mikael Nordblom
2:e oktober, Klas Anjou

I MinSläkt V 4.0 finns en ologiskhet i namnsorteringen och namnsökningen som inte fanns i tidigare versioner. I namnlistan till vänster kan namnen sorteras efter efternamn. Adliga namn som börjar på av, der, den, van och von sorteras efter namnet efteråt medan de som börjar på de, d', till, och zu sorteras efter denna förpreposition. Så var det även förut. När man ställer sig i namnlistan kan man med en bokstav (eller ett par) hoppa till det ställe där namnen med denna bokstav börjar. Denna funktion fungerade tidigare så att om man sökte på en bokstav efter D fastnade man inte bland de namn som började på förprepositionen de och hade huvudnamn med aktuell bokstav utan man kom rätt i listan. Nu har jag till exempel namnet de Maré i min lista och söker jag på M hamnar jag bara på de Maré (dvs bland namn som börjar på D) och inte där övriga namn på M står. Sorteringsfunktionen och sökfunktionen har således inte samma ordning. Jag skulle önska att detta rättas till i nästa version av programmet. Antingen som det var förut eller att också namn på de, d', till, och zu sorteras som av, der, den, van och von.

En helt annan sak som blivit sämre i V 4.0 är markeringen av kön i diagrammen. De färgade figurerna går väl an då man jobbar i datorn men de överförs inte vid utskrift eller kopiering med Ctrl-C till Word. Låt oss få tillbaka de rundade hörnen. Figurerna kan väl få vara kvar. Eller åtminstone att könsmarkeringen följer med vid utskrift och kopiering. Papperskopior är ett utomordentligt hjälpmedel då man delger och kommunicerar med andra om släkten.

Hälsningar
Klas Anjou