Gästbok, juli 2017

31:e juli, Jan Skarvall

Hej

Jag skulle önska följande förbättring i Min Släkt 4.1:

Om man väljer en plats via Verktyg>Objekt...>Platser får man upp en lista med två kolumner, Person och Händelse. När man dubbelklickar på en rad öppnas fönstret Personuppgifter för den valda personen, men den första händelsen för denna person är vald.

Det vore en förbättring om den händelse som man dubbelklickat på blir vald istället.

Med vänliga hälsningar

Jan Skarvall
21:e juli, Dorothy Glantz

Hej Henrik,

När Staffan Sundberg refererade till inlägg av Maria Carlsson, gick jag tillbaka och läste hennes önskemål.

Inlägget illustrera bra hur olika vi släktforskare använda fält i MinSläkt.

Byt av namn händer ofta när det gäller emigranter: jag har löst detta beroende på hur det nya namnet hänför sig till patronymikon eller ett helt nytt namn.

Exempel: Jag har en person vars patronymikon är Jonasson; men när han emigrerade tog han småningom sin fars efternamn, Mattson (Matthisson). I katalogen står han som Lars Martin Jonasson Mattson och jag kan söka honom med båda Jonasson och Mattson. Jag har använt fältet "egen personlig händelse" for att indikera när/var han antog det nya namnet.

När det gäller stavning har jag försökt göra det enkelt att söka efter personen i programmet. Jag kan inte komma ihåg hur jag har stavat alla Catarina, Catherina, Katarina. Eller alla Per, Pär, Pehr. Så jag bestämda att alla Catharina ska stavas som "Katarina"; alla Pehr ska stavas "Per", osv. I fältet Noteringar under "Födelse" notera jag där hur namnet stavas i Födelseboken. Detta är viktigt nu med alla Index som har skrivits av med original namn stavning.

När det gäller flera källor måste jag medge att jag endast godkänna primära källor och sedan sekundär källor om primär källor inte finns. Just nu har jag ett fall var jag måste uppge två källor och endast den ena är en primär källa. Gäller ett fall på 1700-talet och moderns namn anges inte i FB, endast fadern. Lite senare i livet hitta jag hela familjen och där är kvinnan registrerat endast med förnamn, Bengta. Dessvärre finns där flera män med samma namn som hennes man som är gift med en "Bengta" i församlingen. Mannen har jag identifierat småningom, men inte ett efternamn som jag kan lita på för kvinnan. Resultatet blir att jag uppge endast kvinnans förnamn (som mor till barnet) med källan HFL; och i flik (allmän) Notering en förklaring att jag har hittat en Bengta i församlingens DB som jag tror kan överensstämma som barnets mor.

För mig är MinSläkt det enklaste att använda och tillgodose väl mitt behov av släkt registrering.

Hälsningar,
Dorothy Glantz
17:e juli, Staffan Sandberg

Henrik,
Jag håller med Maria Carlsson i hennes inlägg den 30 juni angående möjligheten att ange flera källor till samma händelse. Jag vill minnas att detta önskemål har funnits länge. Finns några planer på att lösa detta i kommande uppdateringar av programmet?

Hälsningar
Staffan Sandberg
Jag ska fundera på saken. Jag vill helst inte göra användargränssnittet mera komplicerat än det är.
4:e juli, Dorothy Glantz

Henrik-
Tack för svar om att ta fram Emigration/Immigration mm. Jag har helt missat denna utmärkta sök möjlighet.

Ang. Punkt 2 med biologiska/foster föräldrar: Jag har familjer upplagt precis som dig- att barnet är knuten till biologiska föräldrar med noteringar i båda biologiska och foster föräldrar. Problemet är i diagrammet flik Familj. Jonas och Bothilda har fyra gemensamma barn. Syns klart och tydlig med Jonas markerat i Katalog. Han är också ättling till huvudpersonen. Bothilda har varit gift förut och har ett barn. Denna information få jag fram i Diagrammet endast om jag klicka på den lilla vita markeringen- detta för att Bothilda inte är ättling till huvudpersonen.

Jag har en kvinna anknuten som ättling som har varit gift tre gånger och har barn i alla äktenskap. Alla hennes män och barn syns direkt i diagrammet flik Familj.

Finns där en möjlighet att på något sätt indikera att personen ej anknuten som ättling har varit gift förut? Tex med ett litet extra streck till vänster eller nåt sånt. Detta extra strecket skulle vara en sorts påminnelse att klicka på Bothilda i katalogen, för där kommer det fram både hennes två män och familj.

Detta förutsätter att man har för vana att skapa biologiska typ anknytningar. Kanske då måste extra-streck möjligheten vara ett option för forskaren.
Just a thought,
Dorothy Glantz
3:e juli, Dorothy Glantz

Hej på en regnig dag = forskardagen,

Nu när jag ska göra uppdateringar av några personer, upptäcker jag att jag har blandat ihop "Emigration" och "Immigration" vid ett flertal gånger.

Jag har kunnat fixa detta (liten arkiv, 200+ pers) genom att gå in i Verktyg "Källor" och se vem som har flyttat utomlands/återkommit till Sverige.

Finns ett enklare sätt? Jag kan inte göra ett "Sök" för händelser utan att behöver uppge ett specifik namn. Eller kan jag? Jag vill få fram alla som har Emigrerat/Immigrerat. Har jag missat nånting här? Det har jag nog....

Jag har en fråga till. Scenario: Mannen gifter sig med en änka som redan har ett barn i första äktenskap. Efter att jag har lagt in alla gemensamma barn vill jag indikera att hennes barn från första äktenskap är också en del av familjen. Skulle det finnas en möjlighet, som option kanske, att automatiskt koppla hennes barn till den nuvarande familjen? Hur detta skulle redovisas i Diagram, Rapporter mm har jag inte förmågan att tänka ut....

Just nu är Änkan upplagt för sig, med första mannen och barnet samtidigt som MinSläkt (4.1) automatiskt visar att hon har gift om sig (dock utan att de gemensamma barn visas i diagrammet). Relevant är att det är i mannens släkt som Huvudpersonen anges, dvs Änkan är ingift.

Den enda jag kan tänka mig göra för att åstadkomma en hel familj är att uppge hennes andra man som far till hennes barn i första äktenskap och sedan gör en notering om barnets riktiga far. Lite nitiskt, även för mig. Men eftersom jag har flera sådana sammansättningar luta det åt de hållet.

Smile.

Vänliga sommarhälsningar,
Dorothy Glantz
1) "Använd Verktyg\Person\Sök\Saknade uppgifter" och markera "Händelsen finns, men..." och "Emigration" i listan över händelser. Då får du en lista över alla personer som har händelsen Emigration registrerad.

2) I MinSläkt kan en person idag enbart ha en mor och en far. Om man väljer att koppla barnet till adoptions/fosterföräldrarna eller till de biologiska föräldrarna är en smaksak. Själv brukar jag registrera båda föräldraparen men koppla barnet till de biologiska föräldrarna om dessa är kända. Hur det hela hänger ihop brukar jag sedan ange i lämpliga noteringsfält.

MVH Henrik Dannberg