Gästbok, augusti 2018

31:e augusti, Rolf Silfver

Hej
Sista stycket i Maria Karlssons inlägg!
Jag använder referensrutan för detta.
Huvudpersonen i min grupp ger jag ett namn tex r som är första bokstaven i mitt namn Rolf. Övriga personer i min grupp får också r i deras respektive referensruta. Om en annan grupps huvudperson heter Anders, använder jag ett a i hans och övriga personers referensrutor i Anders` grupp.
Om en person ingår i båda grupperna kommer det att stå r/a i dennes referensruta. Med hjälp Sökfunktionen kan man söka på r eller a och få fram alla personerna i respektive grupp. Man kan på detta sätt ha flera grupper i samma databas och lista de som tillhör samma grupp. Själv har jag ett antal grupper.

Hälsningar
Rolf Silfver
26:e augusti, Arja Haikara

Hej!
När jag kör ”Kontrollera arkivet”, får jag påpekandet ”Två födslar inom 240 dagar” på ett tvillingpar, som saknar födelsedagen. I födelseboken är endast år och månad noterats. Dag saknas. Kan man ändra parametern så att det inte blir något fel/påpekande om barnen (tvillingar, trillingar) har samma födelsemånad (och år förstås!) men dagen saknas?

MVH
Arja Haikara
Tack för rapporten. Detta kommer att vara fixat i nästa uppdatering av MinSläkt.
MVH Henrik Dannberg
26:e augusti, Maria Carlsson

Hej!
Jag är som du redan vet väldigt förtjust i MinSläkt men har ändå lite nya tips på förbättringar.

Jag önskar en extra flik med grunddata utöver allmänt, händelser, noteringar, bilder, länkar och att göra som redan finns. Grunddatafliken skulle kunna påminna om en blankettsida där man själv fyller i personens födelsenamn, alternativa för- respektive efternamn. Kryssrutor att fylla i för status på personen: gift, ogift, sambo, barn under 18 år, förlovad, särbo, änka, änkling, skild. Vid kryss för vigsel/gift kunde det komma upp/finnas en ruta där man skriver in antalet. Sedan en liknande kryssruta för om personen fått barn eller ej, även här med antal om man vet det.

Denna grundflik skulle sedan vara sökbar så du till exempel kan söka ut de som varit gifta mer än en gång eller de som har barn trots att de aldrig gift sig...

Jag väljer själv i min forskning om jag ska lägga till nya familjemedlemmar eller bara skriva in dem som text där jag anser att det passar in då jag vill ha en begränsning i antalet personer i min forskning så för mig personligen skulle en grunddataflik kunna underlätta enormt då jag begränsar antalet personer i min forskning men ändå behöver ha viktiga grunddata att stå på.

Önskar även kunna ha samkönade par som föräldrar till barn vilket inte går idag. Rent genetiskt är det ju fel men för min forskning kanske det passar bättre in. Då kunde det kanske vara bättre att få lägga åtminstone den ena partnern som osäker man/kvinna. Detta var ju inte vanligt förr men med dagens familjesituation så är ju varje familj unik och kommer även framöver se väldigt olika ut.

Sedan ytterligare en önskan. Jag forskar på tre huvudpersoner och det skulle underlätta även här om det gick att lägga till en färg på något sätt där man själv väljer färg på till vilken grupp personen hör. Till exempel en egen vald färgruta över personen på samma sätt som färgmarkeringar kommer upp för sammanfattningen händelser och noteringar, bilder, länkar, att göra.

Med vänlig hälsning
Maria Karlsson
Tack för tipsen.
MVH Henrik Dannberg