Gästbok, november 2018

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg här.

Med anledning av den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

13:e november, Urban Carlbäcker


Jag har använt MinSläkt i några år och är mycket nöjd med programmet. Men jag saknar några funktioner, som jag hoppas kan inkluderas i kommande versioner.

* Ta bort person med sina anor

Ibland behöver man ta bort en person med sina anor, t ex när man försent upptäcker anförlust och lagt in anor på båda instanserna av personen eller om man hittar ett fel där en person med sina anor behöver bytas ut. Det vore då smidigt att få ett val när man tar bort en person som har anor i arkivet att samtidigt ta bort alla personens anor. Det är lite bökigt nu, man måste ta en person i taget och det kan vara svårt att hitta den avklippta grenen då den inte längre hör ihop med träden.

* Söka på anor till huvudpersonen

Jag går nu igenom mitt släktträd och letar efter personer med saknade källor till händelser. Jag prioriterar då mina anor, medan kusiner mm har en lägre prioritet. Sökfunktionen är mycket bra, men jag saknar möjligheten att söka på ett liknande sätt som finns i Statistikrapportens egenskaper under Urval, dvs söka på Anfäder till markerad person (med tillägg) och Ättlingar till markerad person. Då jag normalt har mig själv som huvudperson skulle jag även uppskatta valet Anfäder till huvudpersonen om en sådan finns angiven. Då slipper jag bläddra till probandet för att markera det, då det redan är huvudperson.

Med denna funktion kan jag t ex söka på alla födda efter 1800, söka i det sökresultatet på alla som har födelse-händelse men saknar källa och slutligen söka i det resultatet efter alla huvudpersonens anor. Då har jag fått precis det resultat jag letar efter.

* Latinska namn på helgdagar

Vissa präster använder sig av latinska namn på helgdagar i datumangivelserna. De finns i vissa årgångar av (den fantastiska) kalendern, men inte alla. Jag tänker på t ex Oculi, Judica, Quasimodo och Rogate. En bilaga med dessa namn och förklaringar i hjälpen skulle vara värdefull när man stöter på dem i t ex 1790 års dödbok i Leksand. Vet man att Quasimodo är 1 e. Påsk så räcker det.

* Personvy

När jag hittar en uppgift t ex om ett vigseldatum för en person som jag ännu inte vet vem hen var gift med (vanligt bl a i sökningar i Sveriges dödbok) så antecknar jag det i Noteringar. När jag senare vet vem partnern är så är det bökigt att samtidigt läsa noteringen och redigera personen och jag kan bara ha en flik åt gången öppen i redigeringen. Om jag klickar på den vita rutan så jag ser noteringen, så blockeras redigering av personer. Jag kan ju kopiera ett datum, men om jag har mer info vore det smidigt att kunna se allt om en person (alla händelser, källor, notering mm) samtidigt som jag kan redigera.

Min lösning på detta är en personvy, men det kanske finns bättre sätt.

Jag tänker mig en ytterligare flik Person mellan Familj och Anfäder ovanför huvudfönstret. Då skulle man se enbart en person åt gången, med bilder, alla händelser med källor och noteringar, länkar och Att göra. Dessutom skulle det finnas länkar till föräldrar, partners och barn (som vid klick skulle visas i personvyn) och en möjlighet att öppna redigeringsdialogen. En överblick liknande den man får i en HTML-export, fast utan personhistoria (möjligen valbart) och med källan kursivt direkt under sin händelse. Om inte allt får plats så behövs rullister i de olika delfönstren.

Denna vy skulle också kunna fungera som presentation av släkten på ett utmärkt sätt.

Urban Carlbäcker
Tack för tipsen.

* Latinska namn på helgdagar

Välj "Visa\Innehållsförteckning" i hjälpen till almanackan. Skriv Q och du hamnar på "Quasimodo" och ser att detta är det samma som 1:e söndagen efter Påsk.

* Personvy

Ett trick idag är att öppna samma släktarkiv en gång till. Denna instans blir inte skrivbar men det går utmärkt att bläddra och kopiera önskade uppgifter.

MVH Henrik Dannberg
13:e november, Kjell Sedin


Hej,
Jag skulle vilja kunna skriva ut en rapport med bara mina anmödrar (detsamma för fädrer). Är det nånting du har tänkt på inför uppdatering? Eller finns det nån möjlighet redan idag? Eller är det omöjligt?
Väljer man idag knappen anfädrar i Rapporter, så får man ju upp hela släktträdet. Jag skulle vilja kunna separera mödrar och fädrer.
Varje kön har ju olika symboler, så jag tänkte att det kanske går att göra.

Hälsningar Kjell Sedin
Ett trick idag är att använda sökfunktionen för att söka efter alla kvinnor, exportera sökresultatet till en GEDCOM-fil och importera denna till ett nytt tomt temporärt släktarkiv. Härifrån kam man sedan skriva ut önskade rapporter.
MVH Henrik Dannberg
11:e november, Lars Jarnebrant


Jag är användare av MinSläkt sedan mycket länge. Har precis uppgraderat mina arkiv och beställt licens för ver. 4
En funktion jag saknar mycket, som fanns ver. 3, är att kunna bläddra mellan bilderna med piltangenterna, när man klickat på den svarta fyrkanten.
Att klicka på "nästa" pilen i bilden blir jobbigt i längden, särskilt som de kommer på olika ställen på varje bild.
Om det går skulle jag gärna att funktionen kom med igen.
Eller har jag missat något?

Lars Jarnebrant
Använd Alt+piltangent för att bläddra fram eller tillbaka mellan bilderna. Eller mellanslag för att bläddra frammåt.
MVH Henrik Dannberg
1:e november, Rosmari Gustafsson

Hejsan!
På sistone har jag allt oftare haft anledning att exportera till gedcom. Jag saknar då en funktion för att avmarkera alla händelser så att jag bara behöver markera de händelser jag vill ha med vid exporten. Jag har definierat många egna ”personliga händelser” (t ex fadder, sjöman, fosterbarn mm) och jag skulle alltså föredra att markera det mindre antal händelser jag vill ha med vid exporten i stället för att behöva avmarkera ett stort antal händelser som inte skall inkluderas i exporten.
Det vore än bättre om det också fanns en funktion för att inkludera enbart de händelser som är fördefinierade i Min Släkt (naturligtvis då med undantag av personliga händelser och familjehändelser). Det skulle göra allt så mycket smidigare!
Tack för ett väldigt bra program.
Hälsningar
Rosmari Gustafsson
Tack för tipset. Jag ska se vad jag eventuellt kan göra i kommande versioner av programmet
MVH Henrik Dannberg