Gästbok, november 2022

Denna gästbok är till för dig som vill dela dina tankar eller åsikter om MinSläkt med andra. Skicka in dina funderingar, förslag till förbättringar, kom med motargument eller heja på bra idéer. Ordet är fritt. Mejla inlägg till support@dannbergsdata.se.

Med anledning av den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) utgår jag från att du som gör inlägg även godkänner att ditt namn och e-postadress publiceras på denna sida. Inlägg utan spårbar avsändare kommer att ignoreras.

Om du har något problem som inte är av allmänt intresse ser jag gärna att du använder support-sidan istället.

27:e november, Maria Timashans
Hittade för ett tag sedan att en av mina kusiner är sambo med, och har barn med, sin syssling.
Det är, av vad jag förstår, tillräckligt avlägset för att inte räknas som ”inavel” eller nåt, men hur är det med kusiner som gifter sig och bildar familj?

Har nämligen precis idag funnit ett par såna, de gifte sig på 1880-talet.

Nyfiken på om/när reglerna ändrats så att det inte är olagligt.

Maria T
27:e november, Maria Timashans
Svar till Ingvar Kendrup (16/10).

Hej Ingvar!

Så spännande att få läsa om din farmors familj, imponerande antal barn och att samtliga utom två skapade egna familjer. Din farmors föräldrar kan inte ha haft lätt att hålla reda på antal barnbarn och barnbarns barn.
Mina morföräldrar fick tillsammans sex barn, men morfar hade fem barn innan och mormor tre, så det ger ett stort antal avkommor – på sin ålders höst hade mormor (som var klar i knoppen) svårt att hålla koll på till vilket barnbarn/barnbarns barn/barnbarns barnbarn som hon skickat en välstruken sedel till, till jul.

Med tanke på de tider som rådde i Sverige från mitten av 1800-talet och fram till 1910, så beundrar jag både kvinnor som fött så många barn, och makarna tillsammans som sett till att barnen mättat och klätt barnen så de kunnat bli vuxna.

Maria T