Gästbok, mars 2019


Hej
Jag har en massa felaktiga källor ( numrerade från pärmar) Dessa vill jag ta bort och ersätta med AD:s sidnumrering. Finns det ett enkelt sätt eller måste jag ta en och en person?

Med vänlig hälsning
BMAndreasson
Använd ”Verktyg\Objekt\Källor” i MinSläkt för att ändra namn på källor.
MVH Henrik Dannberg
PS. Din avsändaradress är inte korrekt. Det går inte att svara på mail från dig.
19:e mars, Margareta Vogel

Med risk för att ta upp något som redan är utagerat...

Jag skulle vilja kunna välja en "noteringsrad/ruta" under Allmänna uppgifter som syns släktträdet när jag stängt Personuppgifter.
Den rutan vill jag kunna använda till olika noteringar som kan vara värdefulla när jag letar eller bara bläddrar i trädet.
Om jag använder "Notering" så måste jag gå in och öppna personen, när jag kanske bara vill snabbchecka något för
en hel familj. Då gör jag det bäst när jag ser hela familjens personrutor.

Noteringar kan vara:
• Amerika / Amerika 1913
• Ogift
• Tvilling
Då kan jag se om det här är något som jag ska jobba vidare med just här på den här grenen/familjen. Innehållet i den här rutan ska inte följa med om jag laddar upp en Gedcomfil - utan är en översiktsinformation för mig.

Sista tiden har jag använt rutan som heter Referensnr som jag inte har till något annat. Men det kanske blir fel om jag t ex laddar upp Gedcom?

Eller så finns det annan lösning för detta?
Hälsningar
Margareta Vogel Lindman
Alternativt att det finns en ruta som jag kan välja innehåll för.
Ett sätt idag är att använda fliken "Att göra" i dialogen Personuppgifter.
MVH Henrik Dannberg
14:e mars, Torkel Borelius

Hej, ett litet bidrag:

Svar till ”13:e mars, Andreas Jönsson” och andra med liknande önskningar.

Om man är på annan ort och vill släktforska med MinSläkt, föreslår jag följande enkla lösning: Installera programmet även på den dator du har med dig. Det går alldeles utmärkt om inte Henrik Dannberg har något emot detta (man får hoppas att släktforskare inte snålar med de futtiga hundralapparna och missbrukar denna möjlighet). För att slippa flytta data till och från annan dator, när uppdateringar görs på den ena, men inte den andra, gör så här: Skaffa gratislagring på nätet, Dropbox, OneDrive, Google Drive m fl, och spara dina släktfiler där. Se till att automatisk synkronisering är vald, så sköts allt av sig självt och de båda arbetsplatserna får samma status i MinSläkt-hänseende. Det spelar då ingen roll var du forskar, hemma eller borta. Saknas internetförbindelse, går det enkelt att låta telefonen sköta detta med funktionen ”hotspot”. Datamängden för text i MinSläkt torde vara liten, så det bör inte vara något problem. Stora bilder får i värsta fall undvikas.

Har man som jag en ständigt påslagen halvmodern dator hemma som server för regelbunden automatisk backup och annat, kan man via Windows fjärrskrivbord arbeta på den var man än är. Har man problem med ej fast ip-nummer i sitt abonnemang (gäller nästan alla), kan man få hjälp via noip.com och liknande tjänster för ingen eller liten penning. Även Mac-datorer kan köra fjärrskrivbord till Windowsdator. Andra kombinationer går säkert också, om vilket jag dock inget vet. Notera att kataloginställningar i MinSläkt måste göras på båda datorerna, men behöver ej vara identiska.

Detta bör lösa problemet.

Torkel
13:e mars, Andreas Jönsson

Jag är en av alla personer som inte jobbar på min hemort där forskningen finns på min dator. Jag skulle vilja kunna sätta mig på hotellrummet o forska eller kunna leta i arkivet efter släktingar, då jag ibland befinner mig på platser i Sverige där efterlevande finns. Men har inte kommit på något bra sätt att ta med mig forskningen utan att släpa med mig datorn. Har ni någon bra idé, finns det en app..

Mvh Andreas Jönsson
Ett sätt är att exportera till html-filer och lägga dessa på din hemsida. På så sätt kan du läsa alla information utan att ha tillgång till en dator med programmet MinSläkt på. Dock går det inte att uppdatera informationen.
MVH Henrik Dannberg
11:e mars, Maiken Arvidsson

Arjas förslag är mycket bra. Önskar verkligen det skulle gå att genomföra, så man slipper försöka kringgå att de kommer upp på listan.

Hälsar
Maiken Arvidsson
9:e mars, Arja Haikara

I ”Kontrollera arkivet” kan man själv ange åldersgränser, bl.a. hur stor åldersskillnad ett gift par har, eller högsta möjliga ålder få att få barn etc. Det är många som hamnar utanför dessa ”normala” ramar (det finns mödrar över 50 år, gifta par som har upp till 50 års åldersskillnad, några över 100-åringar etc), men för den skull vill jag gärna inte höja ¨ldersgränserna för högt, så kontrollen mister sin funktion.

Det vore bra om man kunde på något sätt markera dessa ”onormala” som kontrollerade, så dessa inte kommer upp i listan, eller att de blir markerade som kontrollerade och godkända.

MVH
Arja Haikara
Tack för tipsen. Jag ska se vad jag eventuellt kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg
2:e mars, Peppe Eriksson

Har länge funderat på en funktion som jag skulle vilja se för att lättare hitta avlägsna släktingar i mitt arkiv. Det finns en röd markering på personer som är direkt släkt. Men deras ex.vis syskon får ingen markering, men om jag klickar på dem, där markeringen skulle ha funnits, så visas relationen. Skulle det inte gå att få en färgmarkering även på dessa och då även i katalogfönstret, förstås då inte röd. Och att funktionen kanske kan vara valbar i inställningar.

Och ytterligare en önskan, när jag ändå är igång, att kunna välja bokmärke som ett alternativ i rapporten Katalog vid urval av personer.

Och så en undran, varför visas röd markering för huvudpersonen i diagramfönstret, men blå i katalogfönstret?

Och stort tack för den nya bokmärkessymbolen, och att den även går att visa i katalogfönstret.

Hälsningar från en trogen användare
/Peppe
Tack för tipset om visning av släktskap.
Man kan göra en sökning efter bokmärken och sedan ställa in rapporten Katalog för att visa senaste sök-resultat.
Om markeringen för huvudpersonen ska vara röd (anfader/anmoder) eller grön (ättling) kan man nog fundera över.Men det borde givetvis vara konsistent. Ska fixa detta i samband med nästa uppdatering.
MVH Henrik Dannberg
2:e mars, Anders Östberg

Hej Henrik

Det är säkert flera släktforskare med mig som DNA-testat sig och intresserar sig för att det kan komma in i programmet. Tänker närmast på mt och Y haplogrupper.
Ytterligare ett förslag är att kunna få släktskapet i form av typen ”second cousin once removed” (2C1R)
Ett tredje är att kunna ha olika bakgrundmarkeringar (mönster, färg, flaggor) i hela ”rutan” för personer

Hälsningar Anders Östberg
Tack för tipsen. Jag ska se vad jag eventuellt kan göra i kommande versioner av programmet.
MVH Henrik Dannberg